A világon egyedülálló sportközponttá álmodták tovább Budapest rég pedzegetett városfejlesztését

fron mti
2023.10.24. 14:48
Az egykori Láng Gépgyár csarnokában tartott színpompás gálát a két év múlva Budapestre költöző World Aquatics (WA), az úszás és a medencés sportok világszövetsége. A helyszínválasztásról csakhamar kiderült, nem a véletlen műve, ugyanis a rozsdaövezeti telken épül majd fel a WA egyedülállónak ígérkező székháza és sportkomplexuma. Erről, valamint a hazai úszás közeljövőjét tekintve megkerülhetetlen Milák-kérdésről is beszélgettünk a sportág megjelent vezetőivel.

„Azt most nem idézném, a nyomdafestéket különben sem bírná el, hogy »jó« szó előtt milyen négybetűs jelző szaladt ki a számon” – mesélte Sós Csaba úszókapitány arról, mi volt az első reakciója, mikor meglátta a World Aquatics (WA/AQUA, korábban: FINA) Budapestre tervezett új központjának látványterveit. A készülő komplexumról hétfő este mutattak be valóban impozánsnak ható fotókat és videót a nagyérdeműnek. A WA idényzáró gáláját ráadásul már pontosan oda, a Váci út 152–156. alatt fekvő egykori Láng Gépgyár-szerelőcsarnokba szervezték, ahol a jövőben a székház és annak kiegészítő létesítményei állnak majd. A Duna Arénától alig háromszáz méterre, öt percnyi sétára.

Mert bizony a tervek alapján közel sem csak irodaépületekből fog állni a WA magyarországi központja.

Az új létesítményben egy normál méretű, 50 méteres versenymedence mellett – amelyet egyébként két 25 méteres, vagy egy női- és férfi vízilabda-mérkőzések megrendezésére is alkalmas méretű versenymedencévé tudnak majd átalakítani – a világon egyedülálló módon fedett óriás műugrótorony is lesz (a férfiak esetében 27 méter magasan van a palló). Utóbbi elkészültében nagy segítséget jelent, hogy a területre vonatkozó építési szabályok a közelmúltban megváltoztak, korábban 26 méternél magasabb épületeket nem is tervezhettek volna a helyszínre.

A létesítmény másik különlegessége, hogy a területen van a műemlékvédelem alatt álló, Alpári Ignác tervezte szerelőcsarnok, ami szintén a központ részévé válik egy felújítást követően. A centrumot egy, a WA ösztöndíjasai számára kollégiumként szolgáló épületegyüttes, hotel egészíti ki. Az elhangzottak alapján a projekt egyenesági továbbgondolása a már másfél-két éve rebesgetett, a Láng Gépgyár területére a rozsdaövezeti akcióterv részeként egyébként is tervezett új városnegyednek. A kivitelezést a Népszava múlt januári cikke szerint 150 milliárd forintból szándékoztak megvalósítani. Az akkori hírek több ütemben megvalósuló, 1500-1600 lakásos társasházakról, irodakomplexumról, konferenciaközpontról és hotelről szóltak. Ezek az épületek összességében egy teljesen új városrészt alkotnának a Váci út szélén, ám eddig csak a bontási munkálatok egy része történt meg, építkezésnek nincs nyoma a területen.

A prezentáción ez nem hangzott el, de a jövőbeli központról készült videó végén felvillan az úgynevezett Láng-negyed ingatlanfejlesztési terveit is készítő Paulinyi & Partners és a fejlesztő-kivitelező Southblaze Kft. neve is. Utóbbi résztulajdonosa Ruszlan Rahimkulov orosz vállalkozó. Többek között az ő személye, valamint a cégei által építtetett más társasházaknál tapasztaltak miatt is ágált a városfejlesztési projekt ellen a XIII. kerületi önkormányzat. A testület alkotmányjogi panasszal is élt az építkezéssel szemben, ezt azonban 2021 novemberében tárgyalás nélkül elutasította az Alkotmánybíróság. Erről itt írtunk korábban. 

A WA kuvaiti elnöke, Huszain al-Muszallam az Index kérdésére azt mondta:

a létesítmény a szövetség és a magyar kormány közös projektjeként valósul meg, az építkezés költségvetéséről és annak arányos megoszlásáról azonban nem tudott számokat mondani. Annyit azonban megjegyzett, a területet a magyar állam biztosította.

A világszövetség – mintegy cserébe ezért – a júliusban aláírt megállapodás szerint vállalta, hogy új központjában az alkalmazottak legalább fele magyar lesz. A sportvezető beszédében és beszélgetésünk során is hangsúlyozta, hogy a létesítmény a jövő generációinak készül, a célja pedig nemcsak az élsport kiszolgálása, hanem minden fiatal inspirálása, aki helyet szorítana életében a vizes sportok valamelyik ágának.

A legjobbak legjobbjai


A gála keretében adták át az idei év legjobb női és férfi úszójának járó díjakat. A női mezőnyben az ausztrál Kaylee McKeown-t választották a legjobbnak, aki a fukuokai világbajnokságon történelmet írt azzal, hogy ugyanabban az úszásnemben három különböző távon is diadalmaskodni tudott. McKeown állhatott fel a dobogó legfelső fokára az 50, a 100 és a 200 méteres hátúszás döntője után is. A 22 éves úszó a Világkupa-sorozatban is kiemelkedően teljesített: mindhárom állomáson, azaz Berlinben, Athénben és Budapesten is megnyerte az összes hátúszó-számot (9/9), ráadásul a Duna Arénában az egész úszóvilágot lenyűgözve 50 és 100 méteren új világrekordot állított fel, így ő az első a sportág történetében, aki hátúszásban valamennyi távon egy időben világcsúcs-tartó. Magától értetődő módon övé lett a Világkupa összetett versenyének első helye a hölgyek között.

A férfi mezőny idei legjobbja Csin Haj-jang, aki – csakúgy, mint McKeown – egyazon úszásnemben három aranyérmet nyert Fukuokában. A kínai úszó 50, 100 és 200 méter mellen is elsőként csapott a célba a nyári világbajnokságon, amivel történelmet írt a férfiak között. A 200 méteres távon ráadásul világrekorddal győzött, míg 100 méteren minden idők második legjobbjával nyert. A vb-t követően a chengdui Universiadén öt aranyéremmel zárt, és – ismét csak McKeownhoz hasonlóan – a Világkupa-sorozatban is tarolt: mindhárom állomáson mindhárom mellúszó-távon diadalmaskodott, így a férfiaknál ő lett az összetett verseny győztese.


(MTI)

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke kölcsönösen előnyös megállapodásként jellemezte a WA-központ Budapestre költözését, amiből szerinte egyértelműen profitálni fog a magyar úszósport, úgy a létesítmények, mint a sportdiplomácia területén.

„Itt lesz a világ közepe úszásban – reflektált az elhangzottakra Sós. – Minden sportágnak a vizes sportágakon belül külön medencéje, külön kiegészítő létesítményei lesznek, miközben a teljes vezérkar itt lesz majd Budapesten. Ennek csak előnyét láthatják a magyar úszók, vízilabdázók, továbbá mindenki más, aki a különböző, a szövetség égisze alá tartozó szakágakat űzi. Itt fognak készülni a világ legnagyobb tehetségei, a WA-ösztöndíjasai, de az sem kizárt, hogy mások is ide látogatnak majd edzőtáborokkal. Biztos vagyok benne, hogy mindez hoz majd egy komoly szellemi, szakmai felpezsdülést, ami tökéletesen egészíti ki az Úszó Nemzet Programot, valamint annak eddigi eredményeit.”

A tervek szerint a vizes komplexum 2026 végére készülhet el, de a World Aquatics részben már jövő évben átköltözik a magyar fővárosba. Az elképzelés része, hogy a 2027-es, központi helyszínként a Duna Arénában rendezendő vizes-világbajnokságot már innen bonyolítja a szövetség.

Ám lesz addig is úszó-vb Budapesten, méghozzá jövő év végén 25 méteres medencében. A hétfői gálán a színpadon Szántó Dávid prezentálta az esemény hivatalos logóját, amit aztán még egyszer, egy drónshow keretében is bemutattak az összegyűlteknek, ezúttal a szabad ég alatt. A logó a WA és Budapest jövőbeli összefonódását szimbolizálja: a világszövetség emblémájában a Lánchíd sziluettje jelenik meg. A szervezők kiemelték, hazánk ezzel egyedülálló sorozatot zár:

egyetlen város sem rendezett még nagypályás világbajnokságot, rövidpályás úszó-vb-t, junior úszó-világbajnokságot, valamint világkupa-versenyt is.

Idehaza viszont mindez összejön, ráadásul mindössze öt év leforgása alatt.

A megkerülhetetlen Milák-ügy

A gálán adták át az idény legjobb teljesítményét nyújtó úszóknak járó díjakat (lásd keretes anyagunkat jobbra), az asztalok között járva-kelve mégsem a győztesek, Kaylee McKeown vagy Csin Haj-jang nevét lehetett legtöbbször hallani, hanem Milák Kristófét.

A hivatalos beszámolók szerint kiégéssel küzdő tokiói olimpiai bajnokunk ügye a minap már a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka ingerküszöbét is elérte, aki a közösségi oldalán közzétett posztban reagált Wladár hétvégi kijelentésére. Az úszóelnök az M4 Sportnak adott interjúban úgy fogalmazott, Milák tartozik a magyaroknak annyival, hogy edzésbe álljon, és napi hat-nyolc kilométert leúszva felkészüljön a jövő nyári játékokra. A szintén egyszeres olimpiai bajnok sportvezető szerint ha ez megtörténik, úgy minden esélye meg is lesz az aranyra a Honvéd színeiben versenyző sportolónak.

A MÚSZ-elnöke hétfőn már arról beszélt újságírói kérdésekre, hogy a reménykedés időszaka jött el, miszerint még ha a korábban tett kijelentések – melyek szerint Milák a 24. órában jár, hogy megkezdje az olimpiai felkészülést – sarkosak is voltak, az idő valóban szorítja a tokiói bajnokot. A szövetség vezetői azonban nem tehetnek annál többet, mint hogy továbbra is biztosítanak számára minden tőlük telhetőt a megfelelő edzésmunka elvégzéséhez, bizakodva, hogy minden előjel ellenére rövidesen láthatjuk őt versenyezni. (Idén erre még két lehetőség van, a november eleji, debreceni rövidpályás úszó-ob, vagy a december első teljes hetében rendezett bukaresti rövidpályás Európa-bajnokság – a szerk. megjegyzése.) Ennél jobban azonban nem akart az ügy részleteibe merülni.

Sós Csaba szövetségi kapitány megjegyezte, mind remélik, hogy Milák ott lesz a jövő évi olimpián, ám közel sem arról van szó, hogy nélküle ne lenne meg a magyar úszócsapatban a párizsi aranyérem esélye.

„A világbajnokság mérvadó volt, az, hogy érmünk, aranyérmünk legyen, akár van Kristóf, akár nincs, mindenképpen elvárható – mondta az Indexnek, hozzátéve, hogy pontosan tudja, az újságírók mennyire szeretik a várható érmek számáról szóló jóslatokat. Ő azonban sportvezetőként egyáltalán nem rajong ezért a megközelítésért.

Voltak olyan olimpiáink, nem is olyan régen, 2004-ben vagy épp 2008-ban, amikor aranyérmet nem nyertünk, de így is klasszisokat vonultatott fel a magyar úszósport, gondolok itt Gyurta Dánielre vagy Cseh Lászlóra. Az idei utánpótlás-világversenyek alapján bizakodó vagyok, hogy a magyar úszás közeljövője épp olyan fényes, mint a múltja volt. Ez pedig sohasem egy emberen múlt.

„Bízunk abban, hogy Kristóf ott lesz velünk Párizsban, mindenki ezt akarja. Azt viszont csak remélhetjük, hogy benne is elég erős lesz az akarat, hogy ne csak szavak, hanem tettek szintjén is megmutatkozzon az elhivatottsága. Beszélgethetünk itt határidőkről, de nem hiszem, hogy az ő esetében ki lehet mondani, hogy ez volt az a pont, ahonnan nem lehet visszatérni. Még az életben – legalábbis az én 58 éves tapasztalatom alapján, mióta az úszósportban vagyok – ilyen helyzetet nem láttunk. Kristóf képességeivel jószerivel semmi sem lehetetlen, más kérdés, hogy a tapasztalat sokunkkal azt mondatja, jelen pillanatban jóval előrébb kellene tartania.”

„Értem elnök úr megközelítését, ugyanakkor az én megközelítésem kapitányként mindig is sportszakmai kell legyen. Személy szerint nem tudok sem jutalmazni, sem büntetni senkit, egyetlen sportolónak sem vagyok munkáltatója, nem én rendelkezem a pénzzel, amit kapnak és kaphatnak. Kapitány vagyok, akinek az a dolga, hogy a lehető legjobb csapatot állítsa ki. Szakmailag Kristóffal egyértelműen erősebb a csapatunk, ez nem lehet vita kérdése. Az, hogy akár erkölcsileg, akár anyagilag tartozik-e bárkinek, bármivel, azt nem vagyok hivatott megmondani, ki-ki döntse el maga" – tette hozzá Sós Csaba arra a kérdésre, mit szólt az elnök vasárnapi kijelentéséhez.

A gálán szintén ott volt a több szempontból is érdekelt Gergely István. A férfi vízilabda-válogatottal Athénban és Pekingben is csúcsra ért korábbi kapus a Magyar Vízilabda-szövetség alelnöke, valamint a tokiói bajnokot is foglalkoztató Honvéd SE ügyvezető-elnöke, így az úszókapitánnyal ellentétben közvetlen befolyása is lehet a Milák-ügy esetleges gazdasági oldalára.

A Budapesti Honvéd nem fog olyan szankciót alkalmazni, amely esetleg hátráltatná az ő munkáját, nem ez a mi feladatunk, hogy szankcionáljuk. Az őt szerető, benne bízó embereknek egyetlen dolguk van, hogy támogassák minden eszközzel, ami ahhoz vezethet, hogy vissza tudjon találni a pályára – fogalmazott meg határozott álláspontot a kérdésben az MTI által idézett klubelnök.

„Nekem mint olimpiai bajnoknak borzasztó azt végignézni, hogy van egy ilyen kivételes ember ilyen csodálatos tehetséggel megáldva, és nem veszi természetesnek azt, hogy csak a rengeteg vagy az azon túlmutató munka vezethet olyan sikerekhez, amelyekkel a tehetségét kamatoztatni tudja. Az én feladatom az, hogy benntartsam őt a sportágban, motiváljam őt az edzésekre, és segítsek neki megtalálni azt a Milák Kristófot, aki imád úszni, aki szeret versenyezni, és aki csak a győzelemben tud gondolkozni” – mondta az M4 Sport kamerája előtt.

„Neki egyetlen banális problémája van, az, hogy be kell menni a vízbe, és edzeni kell. Ezt kell vele megértetni, hogy márpedig az úszás, akármilyen tehetséges is ő, akármilyen adottságai is vannak, csak akkor megy eredményesen, ha beleteszi ezt a munkát. [...] Az, hogy ő esetleg mást gondol a felkészüléséről vagy arról, hogy mennyi munkát kellene elvégeznie ahhoz, hogy eredményes tudjon lenni vagy a saját elvárásainak meg tudjon felelni a párizsi olimpián vagy az azt megelőző versenyeken, ez már egy kérdés vagy vita témája lehet.”

Gergely hozzátette, bár a Honvédnál mindannyian szeretnék elkerülni ezt a forgatókönyvet Milákkal, de meg kell érteni azt, hogy ha adott esetben abbahagyja a sportot”.

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)