Tragédia történt Milák Kristóf családjában

2023.10.26. 15:56

A szakember – aki nyolc évet dolgozott együtt az olimpiai bajnok sportolóval – többek között erről is beszélt a Mandinernek:

  • Wladár Sándor kijelentése, miszerint Milák Kristóf tartozik Magyarországnak, kissé szerencsétlenre sikerült, szerinte az úszóelnök rosszul fogalmazott. Hozzátette: Kristóffal nehéz kapcsolatot létesíteni, gyakran fel sem veszi a telefont senkinek.
  • Úgy gondolja, hogy Milák egy olyan periódusban van mentálisan, hogy magába zárkózik és nehéz beférkőznie oda, belülre bárkinek. Ennek oka, hogy drámai dolog történt az életében. Elvesztette egy nagyon közeli hozzátartozóját a közelmúltban, ami egészen biztos, hogy tovább nehezítette a helyzetét, és emiatt még inkább bezárkózott.
  • Úgy látja, hogy az olimpiai bajnok úszó nagyon korán feljutott a csúcsra, és már mindent elért, amit sportolóként, úszóként el lehet, emiatt súlyos motivációs problémái is lehetnek. Az pedig csak olaj volt a tűzre, amikor a megszólaló vezetők nyilatkozatait nem hangolták össze.
  • Tapasztalata szerint Kristóf rövid idő alatt formába tud lendülni, de most kihagyott több hónapot és belekóstolt a civil élet kényelmébe, így borzasztóan nehéz arra rávenni, hogy reggel hat órakor medencébe ugorjon.
  • Bízik benne, hogy ez a helyzet hamar megoldódik, ha nem, akkor szerinte el kell gondolkodni azon, hogy hosszabb szünetet engedélyezzenek Miláknak a távolabbi visszatérése érdekében.

Felbolydult a magyar úszósport

Wladár Sándor néhány napja úgy fogalmazott, a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója tartozik Magyarországnak, és önmagát is meg kell tisztelnie azzal, hogy komolyan edzésbe áll, és elvégzi azt a munkát, amivel jövőre Párizsban megvédheti olimpiai bajnoki címét.

Hosszú Katinka aztán a következő szavakkal reagált az úszóelnök kijelentésére:

Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért! Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országnak

írta a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszónő.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes Milák Kristóf június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon.

Akkor azt mondta: fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Két héttel ezelőtt még úgy volt, hogy a Duna Arénában hétvégén megrendezett világkupán tér vissza, aztán később úgy döntött, mégsem ugrik medencébe.

A héten edzője, Virth Balázs elárulta, tanítványa nagyjából fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát, és a 24. órában van, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést.