Pár centin múlt az újabb vb-érem: Rasovszky 4., Betlehem 6. öt kilométeren

2024.02.07. 12:02
Nagy csatában voltak az érmekért, de végül a franciák ellenállhatatlan hajrájának is köszönhetően lemaradtak a dobogóról öt kilométeren férfi nyílt vízi úszóink. Az olimpiai számnak számító 10 kilométert megnyert Rasovszky Kristóf negyedik, a 20 esztendős Betlehem Dávid hatodik lett. A nőknél ugyanezen számban Szimcsák Mira a 20., az utolsó világbajnokságán szereplő Olasz Anna 33. lett.

Az olimpiai 10 kilométeres számban világbajnoki címet szerző Rasovszky Kristóf mellett a vasárnap hatodik helyet szerző Betlehem Dávid állt még rajthoz a magyar színeket képviselve a nyílt vízi úszók „sprintszámában”.

A két fő esélyesnek kikiáltott, az előző két vb-n a számot megnyerő Florian Wellbrock és Gregorio Paltrinieri párosa szinte azonnal élre állt, a közvetlen üldözőmezőnyben pedig mindkét magyar ott tempózott. Negyedóra után a német vezetett, alig fél másodperccel olasz riválisa előtt, míg Betlehem 2,2 másodperces lemaradásban a harmadik helyen állt. Rasovszky újabb két másodperces hátrányban ötödik volt. 

A táv harmadához érve Paltrinieri tört az élre, balján a német, jobbján Rasovszky tempózott, ők hárman perceken át szinte egy vonalban úsztak a mezőny elején. 22 percnél a jobbos forduló előtt Rasovszky átvette a vezetést, így a legjobb, belső íven kerülhette a bóját – ennek köszönhetően pedig pillanatok alatt testhossznyira növelte előnyét. Betlehem negyedikként követte őt. 

A 10 km-es versenyhez hasonlóan ezúttal sem szakadt szét az élmezőny, fél távhoz érve Rasovszkyra ismét felúszott az olasz Paltrinieri – mögöttük az első tizenkettő teljesen egy bolyban érkezett. A második kör végén, a mérőponthoz közeledve Rasovszky kisebb bajba került és vissza is csúszott – negyedik helyen ért oda, Betlehem a hetedik pozícióból, szűk öt másodperces hátrányból kezdte meg az utolsó szakaszt. A top háromba a másik olasz, Domenico Acerenza verekedte fel magát.

Az utolsó előtti fordulónál Rasovszky ismét jól helyezkedett, de a belső íven kialakuló tumultust felismerve és jól kihasználva Betlehem kívülről ugyancsak támadásba lendült (4–5. helyen). Az élmezőny (az első tizenhárom) továbbra is 6,5 másodpercen belül jött.

A hajrá kezdetén Paltrinieri a jobbján a francia Marc-Antoine Olivier kissé meglépett az üldözőktől, mintegy 500 méterrel a cél előtt a két magyar a második bolyban, az 5–6. helyen csatázott egymással. Kérdés volt, tudott-e valamelyikük tartalékolni annyi energiát, hogy még egyszer visszakapaszkodjon az első kettőre. Wellbrock szinte teljesen eltűnt, Rasovszky az éremért leginkább Acerenzával küzdött, Betlehem kissé lemaradva idősebb kollégájától továbbra is a hatodik helyért csatázott. 

A célegyenesre fordulva Acerenza gyújtotta be a rakétákat, mellette a másik francia, Logan Fontaine zárkózott még fel az elsőkre. Néhány pillanatra úgy tűnt, Rasovszky is tartani tudja a tempót, de végül a negyedik hellyel kellett beérnie. A végén célfotóval dőlt el az arany sorsa, Fontaine lehajrázta Oliviert és Acerenzát is, a sokáig élen álló Paltrinieri az ötödik pozícióban csapott célba. Betlehem lett a hatodik. 

Szimcsák Mira a 20., Olasz Anna a 33. helyen zárt a nők két órával korábban rendezett, ugyancsak 5 kilométeres versenyében – tette hozzá az MTI.

Az már korábban eldőlt, hogy korábbi betegsége miatt Fábián Bettina ebben a számban nem indul, így tartalékként Olasz Anna lépett a helyére. A harmincéves szegedi sportolónak ez így karrierje hetedik, egyben utolsó világbajnoki szereplése volt. Mellette a 20. születésnapját ezen a napon ünneplő Szimcsák ugrott a vízbe, aki az olimpiai számban, 10 kilométeren a 26. lett szombaton.

DOHA, ViZES VILÁGBAJNOKSÁG, 2024
Eredmények

Nyílt vízi úszás, női 5 km
1. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 57:33.9 perc
2. Chelsea Gubecka (Ausztrália) 57:35.0
3. Ana Marcela Cunha (Brazília) 57:36.8
…20. SZIMCSÁK MIRA 59:00.6
…33. OLASZ ANNA 59:15.0

Férfi 5 km
1. Logan Fontaine (Franciaország)
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország)
3. Domenico Acerenza (Olaszország)
4. RASOVSZKY KRISTÓF 
…6. BETLEHEM DÁVID