Nem fagytak bele: lelkes és bátor úszók tempóztak a 6,5 Celsius-fokos dorogi tóban

2024.02.18. 19:05
Szombaton első alkalommal sikeresen rendezték meg a tavaly nyáron megálmodott téli tóátúszást, amelyet a Téli Balaton-átúszás-sorozat beindítása, valamint annak gyorsan növekvő népszerűsége ihletett. A dorogi Palatinus-tóban ideális körülmények között hatan teljes, 1000 méteres hosszában, míg tízen a 350 méteres útvonalon keresztben úszták át a kristálytiszta vízű, 6,5 Celius-fokos „Palát”.

Az élményen túl a hideg vizes úszásnak élettani hatása is van — emelték ki a szervezők a reszkess.hu oldalon, amely beszámolt a kezdeményezésről.

A hideg a stresszt háttérbe szorítja, mert hatására boldogító, nyugtató anyagokat termel a szervezet. Mi nem fizetünk kétes szerekért, gyógyszerekért, hanem inkább ennek a hatásnak tesszük ki rendszeresen magunkat, hogy könnyebben viseljük a hétköznapok terheit.

Kiemelték: a kardiovaszkuláris megbetegedések elsőszámú ellenségei a mai civilizációnak, de a bátor sportemberek érrendszere a rendszeres extrém hőszabályozási feladatoknak köszönhetően visszanyerte egészségét, erejét, rugalmasságát. A különösen intenzív reszketésük valójában „egy olyan csodálatos hőtermelő biológiai szabályozó mechanizmus, amelyet tudatos előidézéssel, például hidegterápiával, vagy téliúszással, akár meg is lehet szeretni”.

„A reszketést kiváltó hidegterápia a fogyókúrázóknak is nagy lehetőség, hisz mi olyan barna zsírokkal rendelkezünk, melyek szinte falják testünk fehér zsír többletét, hisz ennek segítségével termelik azt a hőt, amely minket mintha golyóállóvá tenne a sokak által rettegett hideg ellen.”

Hozzátették: a 350 méteres távra viszonylag gyorsan, de kellő körültekintéssel és nagy akaraterővel lehet felkészíteni a szervezetet.

„Egy átlagember szervezete három hónap alatt fejleszthető olyan szintre, hogy akár a téli Balatont is át tudja úszni, de ennek a nagyon kemény útnak minden métere egy élmény, ha okosan és szabályokat betartva türelmesen járunk rajta. Egy ilyen három hónapos megfeszített munka nem értelmetlen szenvedés, de tudni érdemes róla, hogy már az első két hét alatt meghozza a legalapvetőbb, legfontosabb változásokat a testünkben. A velünk született funkciók nem vesztek el, csak öltözködési és fűtési szokásainkkal elsorvasztottuk azokat.”

Szombaton lehetett ugyan jelentkezni a 170 méteres öbölátúszásra, illetve 50-100 méteres, bóják közti iskolakörökre is, erre azonban végül nem mutatkozott igény. Ebben talán a napsütéses idő és a levegő 14 Celsius-fokos hőmérséklete is segített, ami még bátrabbá tette a vállalkozó kedvű úszókat.

A beszámolóban kiemelték azt is, hogy hárman egyenesen Szerbiából érkeztek a Palatinus-tó téli átúszásra, egyikük, Homolya Ákos két éve szervez hideg vizes mártózásokat Zentán.

A hosszabb távon Bérczes Ádám bizonyult a legjobbnak, aki 21:05 perc alatt teljesített az ezer métert.

„Nem éreztem extra teljesítménynek ezt, mert egy ideje már rendszeresen ezer métereket úszom a Lupa-tavon. Mindig nagyon jó a hideg vízben úszni, majd persze kijönni. Nekem inkább a visszamelegedés az igazi teljesítés, mert az sokkal jobban igénybe veszi a szervezetemet, mint maga az úszás. Szükségem van ezekre az önmeghaladással járó kihívásokra. Éppen a hideg vizes úszás az, ami segít abban, hogy könnyebben kezeljem az életemben felmerülő nehézségeimet, ugyanis, ha a hideg vízben képes vagyok teljesíteni és magamra lelni, megtalálva a középpontomat, akkor a szárazföldön is könnyebben megy ugyanez.”

(Borítókép: A tóátúszás szerbiai résztvevői,  Kaszás Dávid, Búza Botond és Homolya Ákos. Fotó:  reszkess.hu)