54 évesen meghalt Gyúró Mónika egykori válogatott úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja

2024.02.22. 08:29 Módosítva: 2024.02.22. 11:36

Gyúró Mónika többszörös országos bajnok, valamint válogatott úszó volt. Legjobb eredménye egy Európa-bajnokságon elért ötödik hely volt (ezt lánya, az Európa-bajnok Verrasztó Evelyn említette meg egy korábbi, 2017-es interjúban).

Verrasztó Evelyn szerdán éjjel a közösségi oldalain tett közzé posztokat, amelyben arra utalt, hogy meghalt az édesanyja.

Facebook-oldalán egy gyerekkori fotóval emlékezett meg, míg az Instagramján egy beszédes fotóhoz azt írta:

Szeretlek Anya! 

E posztokkal kapcsolatban a Sportalnak a családhoz közeli források is megerősítették, hogy Gyúró Mónika – hosszú betegség után – valóban meghalt. 

Fontos szerepe volt lánya sikerében

Az említett 2017-es interjúban Verrasztó Evelyn elmondta, hogy édesapja, a világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai ezüstérmes Verrasztó Zoltán mellett édesanyja is sokat tett azért, hogy sikeres sportolóvá váljon.

Édesanyám tanított meg úszni, és ő az, aki nyugalomra int, ha rosszul megy az úszás. Ilyenkor megpróbál összekapni valahogy. Pont a 2010-es Eb jut eszembe, akkor úsztam ugyanis a legjobban, de előtte sírva mentem haza szinte minden nap, hogy »Úristen, anya, nem tudok úszni, most mi lesz?!«. Ráadásul a budapesti kontinenstorna amolyan második esélynek számított, úgyhogy azt tényleg nem ronthattam el. Anya biztatott, mondván: rengeteget dolgoztam és minden jól megy majd. Igaza lett

– idézte fel akkor Verrasztó Evelyn.

A Magyar Úszó Szövetség is közölte a gyászhírt

Frissítés: a szövetség csütörtök reggel közölte a halálhírt. Mint írták: „ Mónika a nyolcvanas években a sportág egyik komoly reménységének számított, érmet szerzett az ifjúsági Eb-n, már 14 évesen bemutatkozott a római Európa-bajnokságon a felnőttek között, legjobb eredményét, egy 5. helyet pedig két évvel később, Szófiában érte el 800m gyorson. Itthon már tizenévesen elkezdte gyűjteni a felnőttbajnoki aranyakat – az 1986-os ob-n például egyetlen délután során nyerte meg a 200 és a 800m gyorsúszást és 200m pillangót. Egyike volt Széchy Tamás kevés női tanítványainak, 1986-ban világbajnokságon is szerepelhetett.

Bár a célkeresztben az olimpiai szereplés állt, időközben összeházasodott az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Verrasztó Zoltánnal, és mire megkezdődtek a szöuli játékok, ő már karjában tartotta első gyermeküket, az 1988-ban született Dávidot, majd egy évvel később érkezett Evelyn

– írták a posztban. 

A testvérpárral kapcsolatban megjegyezték azt is, hogy „a hosszú évek során edző édesapjuk mellett édesanyjuk számított a legszilárdabb támaszuknak – Dávid hullámhegyekkel és -völgyekkel tarkított karrierjében Mónika volt az, aki mindig ott állt mellette, motiválta, ha kellett, s nyújtott neki biztos menedéket, amikor arra volt szükség.

Mindezt tette a háttérbe húzódva, időnként egy-egy mosolygós közös fényképen feltűnve, de a reflektorfényt örökkön kerülve. Hasonló módon, a feltűnést kerülve volt kifejezetten sikeres vállalkozó, a hírekbe olykor azért került be, mert gyermekeivel – elsősorban Evelyn születésére emlékezve – rendszeresen támogatták a koraszülöttek ápolását segítő alapítványokat

– fogalmaztak.

Végül azzal zárták posztjukat, hogy Gyúró Mónika „az elmúlt években aztán egészen másfajta, alapvetően legyőzhetetlen kihívással szembesült – a szörnyű terhet azonban rendkívüli méltósággal és bátorsággal viselte, egészen mostanáig.

Az úszócsalád ma egykori kiválóságától, de mindenekelőtt az egyik legnagyszerűbb édesanyától búcsúzik s osztozik Zoltán, Dávid és Evelyn mély fájdalmában és gyászában. Nyugodj békében, Mónika

– zárták a bejegyzést.