Milák Kristóf 200 pillangón döntős, a 100 méter gyors fináléjáról lemaradt Barcelonában

ZS 6151
2024.05.30. 09:52 Módosítva: 2024.05.30. 12:03
Barcelonában folytatódtak a Mare Nostrum úszóverseny-sorozat küzdelmei. Csütörtökön Milák Kristóf 100 méter gyorson kezdett, de az áprilisi országos bajnokságon elért idejénél gyengébb eredménnyel csak kilencedik lett, és nem került be a délutáni döntőbe. Meglehet, a 200 pillangóra tartalékolt. 200 pillangón, királyszámában, amelyben a világcsúcsot is tartja, viszont a második idővel döntős.

Retróklub, szabad bejárással

A barcelonai Club Natació Sant Andreu a régmúltból ránk maradt zárvány, egy olyan úszóklub, ahol – szerencsére – megállt az idő. Egy macskaugrásnyira a Fabra i Puig metrómegállótól, a katalán főváros északkeleti fertályán, árnyas platánfák alatt található ez a családias hangulatú, felső középosztálybeli klientúrával rendelkező klub, ahol nemcsak letolható fedelű 50 méteres úszómedence van, hanem teniszpályák, továbbá egyéb sporttevékenységre is alkalmas felületek, valamint egy hangulatos étterem, ahol 12 euróért olyan háromfogásos ebédet ehet az ember, calamares a la planchával, mindenféle jamón serranóval, desszerttel (crema catalana), továbbá egy pohár jéghideg Estrella Damm sörrel, hogy utána legszívesebben leheveredne sziesztázni az egyik díványon. (Mert díványok is vannak itt...)

Szóval, igazi retró hangulat csapja meg itt az embert. Először is a bejáratnál senki sem kér akkreditációs kártyát, netán tagsági igazolványt, az előzékeny recepciós hölgy csak int, hogy tessék befáradni. 

Odabent a medence lelátóján el lehet vegyülni a világhírű úszók és edzők közé, nem úgy, mint egy Európa-bajnokságon, vb-n, pláne olimpián, ahol hajszálra ki van centizve, hogy hová mehet az újságíró. Itt az egész társaság egy nagy család, ahogy valamikor volt, úszók, edzők, nézők, újságírók egy térben, békés, családias hangulatban. 

Karnyújtásnyira a világsztárok

Közben szól a kellemes, nem harsogó zene, katalán, spanyol és nemzetközi slágerek, Emitt David Popovici, a románok extraklasszis gyorsúszója edzőjével, Adrian Radulescuval, amott Mireia Belmonte, a spanyolok riói olimpiai bajnoknője, mellettem Fehérvári Balázs, az osztrákok mestere, aki valaha a néhai Széles Sándortól tanulta a szakmát Virth Balázzsal, Milák Kristóf jelenlegi edzőjével együtt, mindenkivel lehet beszélgetni, információt gyűjteni, szóval, azt teheti a tudósító, amire annak idején licencet kapott.

Vagyis dolgozhat, korlátozás nélkül. 

Közben azért el is kezdődtek a csütörtöki előfutamok a Mare Nostrum barcelonai állomásán. Sebestyén Dalma 4:52.97 perces időt úszott, ezzel nem került döntőbe 400 méter vegyesen.

Kapás Boglárka továbbra is betegeskedik, ki sem tudott jönni az uszodába. 

Milák Kristóf csütörtökön két számban versenyzett, először a 100 méter gyors előfutamában. Másfél hónapja, a Duna Arénában, az országos bajnokságon 48.38 mp-es idővel nyerte a számot, négy századdal elmaradva az olimpiai A szinttől. Akkor délelőtt 49.02-t úszott.

Most itt, Barcelonában futamában a 7-es pályán úszott, 23.98-cal negyedikként fordult, a végét egy kicsit megnyomta, 49,52-vel harmadik lett, kíváncsian vártuk, hogy ez elegendő-e a döntőhöz.

Nem volt elég, kilencedik lett, azaz egy hellyel kiszorult a fináléból.

Az utolsó futamban a francia Florent Manaudou 48.78-at repesztett, a román David Popovici 49.20-at, ők természetesen finalisták.

Magda Boldizsár 51.03-mal nem került döntőbe. Jászó Ádám 50.35-tel szintén lemaradt a döntőről. Ellenben Szabó Szebasztián az 50 méter pillangón 23,70-es idővel finalista!

A férfi 200 pillangó selejtezőjében Milák Kristóf az utolsó futamban úszott. A magyar világcsúcstartó, olimpiai és világbajnok 50-nél 25.69-cel vezetett, 100-nál 55.56-tal másodikként, 150-nél 1:26.54-gyel harmadikként fordult.

Majd az utolsó ötvenet egy kicsit megnyomta, és 1:57.11 perces, tőle gyengének számító győzött. Ez a második legjobb idő a döntősök között.

Akik közé Márton Richárd ezúttal nem tudott bekerülni 1:59-en kívüli idejével. Ahogy Verrasztó Dávid sem a 2:00.40-nel. Ellenben Zombori Gábor 2:03 körüli idővel simán döntős lett 200 vegyesen.

Cikkünk hamarosan frissül! 

(Borítókép: Milák Kristóf 2024. április 9-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)