Ilyesmi még nem volt Budapesten, erre idefigyel az egész világ

D MTZ20240902023
2024.09.02. 16:49
Száz nappal a 17. rövidpályás úszó-világbajnokság rajtja előtt sajtótájékoztatót tartott az esemény szervezőbizottsága, melyen részt vett Brent Nowicki, a World Aquatics ügyvezető igazgatója, Schmidt Gábor, sportért felelős helyettes államtitkár, Wladár Sándor, a MÚSZ és a szervezőbizottság elnöke, Szántó Dávid, a Budapest2024 operatív vezetője, valamint a többszörös világbajnok Cseh László, az esemény nemzetközi nagykövete, aki versenyzőként ötször döntött világrekordot a 25 méteres medencében rendezett viadalokon.

Száz nap múlva, december 10-én kezdődik a Duna Arénában az év legjelentősebb hazai úszóeseménye, a rövidpályás világbajnokság, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség és a Magyar Úszó Szövetség szervezésében.

Ezzel a hatnapos viadallal Magyarország a világ úszósportjában elsőként teljesíti a „rendezői Grand Slamet”,

azaz látja vendégül a World Aquatics (WA, korábban FINA) legjelentősebb eseményeit: a vizes világbajnokságot, a junior úszó-világbajnokságot, az úszóvilágkupát és most a rövidpályás úszó-világbajnokságot.

„Magyarország és Budapest mindig a világszövetség nagyszerű partnere volt, a 2017-es és a 2022-es világbajnokság hatalmas sikere csupán a két leglátványosabb alkalom volt, ezek mellett egy sor más kiemelkedő eseményt valósított meg a Magyar Úszó Szövetség, valamennyit olyan színvonalon, amely követendő példaként állítható a világ bármely más szervezőcsapata elé” – jelentette ki Brent Nowicki, a World Aquatics ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztató elején.

„A Duna Aréna az a helyszín, ahová a világ úszócsaládja már hazajár, a világ egyik leggyorsabb medencéjét építették meg, amelyet az úszósportért rajongó nézők ezrei vesznek körül minden egyes nagy eseményen. Nem véletlen, hogy a legjobb versenyzők csak szuperlatívuszokban beszélnek Budapestről” – tette hozzá Brent Nowicki, aki gratulált a magyar szervezőknek a „Grand Slam” teljesítéséhez.

Az eseményen Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár kifejtette: a mostani lesz az első olyan magyarországi úszó-világbajnokság, amelyet azután rendeznek, hogy már ismert ténnyé vált a World Aquatics Budapestre költözése.

Bátran kijelenthetjük, hogy ezzel a magyar főváros a világ egyik legfontosabb vizes központjává lépett elő. Azon túl, hogy ez egy jelentős sportdiplomáciai siker, a nemzetközi szövetség hazánkba költözése azért is fontos, mert így meg tudjuk ragadni az ezzel járó sportszakmai lehetőségeket is. Kiemelt célnak kell lennie, hogy az eredményeket hosszú évtizedek óta szállító úszás és vízilabda mellett további vizes sportágakban is szintet tudjon lépni a magyar sportélet.

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke elöljáróban annyit jegyzett meg: jelenlegi csapatának ez lesz a tizenkettedik világversenye, amit együtt szerveznek.

„Más országok évtizedek alatt jutnak el idáig, ha eljutnak egyáltalán... A vizes Grand Slam elérése hatalmas teljesítmény, de hadd mondjam azt, hogy ez az egész ország és az egész úszósport sikere és büszkesége. Azért nyerhettük el és szervezhettük meg ezeket az eseményeket, mert Magyarországnak egészen különleges viszonya van a sporthoz. Ebben benne van a magyar úszósport fantasztikus múltja és jelene, benne van a kormányzat sport iránti szilárd elkötelezettsége, a szurkolók által teremtett, mindenkit magával ragadó hangulat, a világ legjobb uszodakomplexuma, a Duna Aréna, és benne van a szervezőcsapat elkötelezettsége. Mi minden egyes alkalommal igyekszünk még magasabbra állítani a mércét, de bizonyosan sosem adni alább annál a színvonalnál, amelynek köszönhetően a különböző világbajnokságok után rendszeresen azt hallhattuk: ez volt minden idők legjobb eseménye.”

Wladár egyébként a közelgő budapesti vb esélyesei között Milák Kristófot is említette, ugyanakkor az Index kérdésére elismerte, a plakátokon nem feltétlenül az immár kétszeres olimpiai bajnok fotója szerepel majd.

Gondolva a tavalyi budapesti világkupafutam fiaskójára, amikor vele reklámozták az eseményt, amelyen aztán nem állt rajthoz...

Az úszóelnök slusszpoénként feltett egy találós kérdést a hallgatóságnak, amit senki sem tudott megválaszolni: ki az a négy magyar úszó, aki rövidpályás világbajnokságot nyert?

Majd miután szabad lett a gazda, megtudtuk: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Bernek Péter és Szabados Béla. a magyar úszósport első vb-aranyérmét amúgy Utóbbi nyerte, 25 méteres medencében, 2000-ben, 200 méter gyorson.

Cseh László, a sportág ikonja megtiszteltetésnek tartja, hogy a vb nemzetközi nagykövete lehet. A versenyzőként olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kiválóság rövidpályán is remekelt, igaz, elsősorban a kontinensviadalokon – 19-szeres Európa-bajnok, ami abszolút rekord –, de vb-ről is vannak érmei, továbbá ötször döntött világrekordot.

Mindig különleges érzés hazai pályán versenyezni. Nekem először 2006-ban adatott meg a Margit-szigeten, aztán még többször is: utoljára, legalábbis nézők előtt, a 2017-es világbajnokságon, ami pályafutásom egyik meghatározó élménye volt. Óriási lökést ad a versenyzőknek az a hangulat, ami a Duna Arénában fogad minket, ez még a külföldieknek is élmény, rólunk nem is beszélve.

Cseh László röviden kitért arra, hogy a 25-ös medencében elsősorban azok érvényesülhetnek, akik kiválóan fordulnak és delfineznek a víz alatt. Cseh szerint a hosszabb ideje Amerikában készülő, és az úszásnak ebben a részében Bob Bowmannél óriásit fejlődő Kós Hubert a szurkolók ezreitől hajtva kiváló eredményeket érhet el decemberben.

Szántó Dávid, a szervezőbizottság ügyvezetője ennek kapcsán máris bejelentette, hogy így, 100 nappal a rajt előtt elindult a jegyértékesítés. Az igazgató azt is elárulta, hogy a vb szlogenje a „Hold your breath!” – amivel nem elsősorban Kós Hubert és a többi versenyző víz alatti delfinezéseire gondoltak, sokkal inkább a várható izgalmakra –

„elvégre mindannyian lélegzetvisszafojtva várjuk, hogy folytatódjék az itthon rendezett világversenyeken megszokott magyar sikersorozat”.

A rövidpályás vb szervezői a szeptember 2-ára eső 100 napos visszaszámlálás és aznapi iskolakezdés egybeesése miatt is gondoltak az új tanévet megkezdődő iskolásokra és a gyerekekkel foglalkozó jótékonysági szervezetekre. Annak érdekében, hogy a karácsony előtt minél több gyermek részesülhessen emlékezetes élményben, a szervezők összesen 2024 db tiszteletjegyet biztosítanak számukra a hétköznapi előfutamokra. További részletek az esemény weboldalán (worldaquatics-budapest2024.com) olvashatók.

(Borítókép: Brent Nowicki, a Nemzetközi Úszó Szövetség ügyvezető igazgatója beszél a decemberi rövidpályás úszó-világbajnokság kezdete előtt 100 nappal tartott sajtótájékoztatón, a budapesti Duna Arénában 2024. szeptember 2-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)