Szexuális zaklató edzőt foglalkoztatott Hosszú Katinka úszóklubja

ZS 7500
2024.09.08. 11:41
Még el sem csitultak a Pass Ferenc-ügy hullámai, máris itt az újabb, szexuális zaklatással alaposan gyanúsítható edző, pontosabban egyesülete botránya. Kiderült, Hosszú Katinka klubja, az Iron Swim Sportegyesület azok után, hogy helytelen magatartása miatt figyelmeztette a szakembert, még csaknem öt hónapig foglalkoztatta az úszólányokat kétértelmű célzásokkal és szexuális tartalmú SMS-ekkel zaklató trénert.

Az ügyet elsőnek a Sportal szellőztette meg, a honlap cikkéből pedig kiderül, hogy Hosszú Katinka egyesülete, az Iron Swim SE még 140 napig foglalkoztatta a szóban forgó edzőt azok után, hogy kiderült zaklató magatartása, és a klub elnöke, maga Hosszú Katinka írásban figyelmeztette a trénert cselekedete megengedhetetlen voltára. 

A Magyar Úszó Szövetség azonnal reagált: a MÚSZ elnöksége 10 igen, 0 nem és 0 tartózkodó szavazattal az Iron Swim edzője női sportolókkal szemben tanúsított etikátlan magatartásának, szexuális célzásokra épülő kommunikációjának kivizsgálására eseti vizsgálóbizottságot hoz létre az alábbi összetételben: elnök: dr. Papp Gábor, tagok: dr. Tausz Katalin; Danks Emese, Tornyossy Monika és dr. Ugrin Tamás.

Az Index megszerezte azt a 2024. április 20-án kelt levelet, amelynek térgya „munkáltatói figyelmeztetés”, és amelyet Hosszú Katinka küldött a szóban forgó úszóedzőnek, a klub alkalmazottjának.

A rettenetes jogi bikkfanyelven megfogalmazott levélből próbálunk idézni, a megértést megnehezítő tekervényes körülírások mellőzésével.

„Több sportolói megkeresés érkezett […] etikátlan és nem morális – egyesület esetében kimondottan tiltott – az a kommunikáció, mely az érintett női sportolók felé tanúsított szexuális célzásokra épül, és irritáló magatartást tanúsít. Személyi jogokat sértő, érintett személyekhez kapcsolódó negatív kommunikáció, trágár […] párbeszéd, pláne, ha ez olyan körülmények között zajlik, mely mások számára is hallható.”

Majd így folytatódik:

„Felhívom a figyelmét, hogy kiskorú személlyel csak szülő bevonása mellett folytathat írásos levelezést.”

Végül a lényeg, a figyelmeztetés: „kérem a fentiek szerinti munkavégzés, kommunikáció maradéktalan betartását, ellenkező esetben súlyosabb szankciók megtételét vagyunk kénytelenek érvényesíteni”.

Aláírás: Iron Swim SE Hosszú Katinka munkáltató

A szóban forgó edzőnek egyelőre csak a monogramját (T. I.) közölhetjük, de nem is ez a lényeg, hanem hogy az Iron Swim SE még azok után is hosszú hónapokig foglalkoztatta a trénert, hogy az elnökasszony figyelmeztette őt bűnös cselekedetei elfogadhatatlan voltára. 

A gyomorforgató ügyről még annyit, hogy a monogramjával megnevezett úszóedző e sorok írójának ma már 26 éves lányát is trenírozta a budafoki Budafóka Sport Egyesületben, és már akkor is csőstül érkeztek panaszok az illető elfogadhatatlan magatartásáról. Pedig akkoriban, a 2010-es évek fordulóján a társadalom ingerküszöbe a szexuális zaklatást illetően nem a mostani szinttel volt megegyező.

Befejezésül csak annyit, hogy nevezett úszóedző a Sportal cikkének megjelenése után önként távozott az Iron Swim SE-ből. 16 tanítványával együtt…

(Borítókép: Hosszú Katinka 2024. április 9-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)