Milák Kristófról beszélt a sportállamtitkár, új motivációt talált magának az úszóklasszis

2024.09.16. 11:45
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint Milák Kristóf jövőre a világbajnokságon vágna vissza a párizsi olimpia 200 méteres pillangóúszás döntőjéért Léon Marchand-nak.

Schmidt Ádám hétfőn a Nemzeti Sportrádiónak adott egyórás interjúban elmondta, hogy a tokiói játékok után folytatott egy beszélgetést Milák Kristóffal, aki akkor úgy fogalmazott, hogy 200 pillangón, ahol világcsúcstartó, nincs igazi kihívója.

A párizsi döntőt követően – amelyben második lett a francia Marchand mögött – azonban a „színfalak mögött” elárulta a sportállamtitkárnak, örül, hogy „végre van egy olyan ember, akinek akár már jövőre, Szingapúrban vissza akar vágni”. Schmidt Ádám úgy vélte, Milák Kristóf meghatározott célokkal, motiváltan várja a jövőt.

Schmidt Ádám összességében kiemelkedőnek értékelte a magyar olimpiai szereplést. Kiemelte, hogy a közvélemény az érmek számában, ezen belül is az aranyérmekben méri a sikerességet, a sportirányításnak viszont ennél átfogóbb képet kell megvizsgálnia.

„Most jött el az elemzés ideje” – hangsúlyozta Schmidt Ádám. Emlékeztetett, hogy a szakszövetségeknek a mai napig kell átadniuk az olimpiai kérdőíveket, és szerdán kezdődik ezeknek a kiértékelése, majd újabb kérdéseket fogalmaznak meg a szövetségek felé, amiket már személyes megbeszéléseken, közösen elemeznek ki.

Ezt követően a sportállamtitkárság javaslatot tesz a kormányzat felé a nemzeti versenysportfejlesztési programban szereplő összegek mértékéről, így alakítják ki a jövő évtől kezdődő támogatási rendszert, írja az MTI.

A sportállamtitkárság 15 nap alatt tervezi az összes szövetséggel lebonyolítani az egyeztetéseket, és október 3-tól egy tíznapos utóelemzés alakíthatja ki a végső álláspontot. Schmidt Ádám arra is kitért, hogy korábban nyolcéves ciklusokban gondolkodtak a támogatások terén, ezen azonban most változtatnak.

„Nem lehet nyolc évig várni, mire egy támogatási programhoz hozzá tudunk nyúlni, éppen ezért a nemzeti versenysportfejlesztési programban van egy olyan rugalmasság, hogy mi évente tudjuk változtatni azt is, hogy az öt karikába melyik szövetség tartozik bele. Egyik karikából át lehet kerülni a másikba, illetve feljebb is lehet kerülni a következő szintre, ez nyilván együtt jár azzal, hogy az adott szövetség több vagy kevesebb támogatást kap” – jelentette ki.