Létezik-e a szerbfóbia?

2009.07.29. 16:19
A magyar férfi vízilabda-válogatott tudásszintje most szerényebb, mint bármelyik olimpia utáni évben. A megállapítást Kemény Dénes kapitány tette, és talán ez a legfontosabb magyarázat arra, miért vertek el újra a szerbek minket. Bár lehet fóbiázni is, meg szerb átokról beszélni, meg is tette a magyar sajtó.

A magyar vízilabda-válogatott drámai meccsen, hosszabbítás után, héttel kevesebb kiállítást kapva újra kikapott a szerbektől, ezúttal 10-9-re. Öt éve, az athéni olimpiai döntőben sikerült verni a nagy riválist, azóta nem, pedig tíz meccset is játszott a két csapat.

Már a pekingi olimpia előtt sokat lehetett hallani a szerbfóbiáról, és a csapatkapitány Benedek Tibor már csak mosolygott rajta, és saját pályáját hozta példaként, amióta ő játszik volt már spanyol- vagy olaszfóbia is. Meg magyar is, tette hozzá, mert mégiscsak az egyik legeredményesebb válogatottról van szó. A három olimpiai siker mellett két Eb- és egy világbajnoki arany Magyarországra került 1997 óta.

A fóbia definíciója

Indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amelyek igazolhatatlan voltát a személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle.

A szerb válogatott jobb volt az athéni olimpia után, mert a magyar tudatosan a következő olimpiára készült. Kemény nem véletlenül ismerte el, az előző ciklus egyes szakaszaiban egy-két góllal erősebb volt a szerb csapat, mint az övé.

A szerbek jelenleg is külön erőt képviselnek a sportágban – még akkor is, ha a spanyolok vagy az ausztrálok ellen nem mutatták meg -, Madaras Norbert azt mondta még a római vb előtt, más stílusban, nagyon keményen játszanak, mintha falnak mennének a magyarok. Olyan keményen próbálják kiszorítani a centereket a kapu előtt, mint senki más, minden labdáért küzdeniük kell. Pontosan tudták előre, mire lehet számítani, a meccs sem hozott mást.

Kemény Dénes már az olimpián azzal magyarázta, amikor Montenegrót vezetése ellenére nem tudta legyőzni a válogatott az első csoportmeccsen, hogy a magyar lélek nem gépies, hajlamos kiengedni. Nem tud döngölni a kellő pillanatban – ezt akkor Kásás Tamás tette hozzá. Kemény most sem mondott mást, a döntő pillanatban nem volt kellőképpen erős a magyar csapat, a döntő ütés hiányzott. Ebben is kell fejlődni - elmagyarázta a tudásszintünk most szerényebb, mint bármelyik olimpia utáni évben -, van még három év az olimpiáig.

kemeny denes

Az olimpiai bajnok center, Kis Gábor megerősítette: semmivel sem jobb a szerbek játékosállománya, de valamivel fölénk kerekednek, lehet, hogy pszichésen. A mumus kifejezést használta, nem a fóbiát.

A szerbek viszont olimpiát nem tudnak nyerni 2000 óta, mert annak nem ismerik a receptjét, ők egy kicsit akkor bizonytalanodnak el.