Ne sértsék meg Komjádi Béla emlékét

2010.02.01. 11:35
A tiltakozó társak elismerik, Markovits Kálmán kiváló játékos volt, de nem említhető egy lapon a 41 évesen elhunyt Komjádi Bélával, aki kapitányként lett halhatatlan, ő tette le a vízilabda alapjait Magyarországon.

Dömötör Zoltánt, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökét felháborította, hogy a jelenleg felújítás alatt álló Komjádi Béláról elnevezett uszoda még egy nevet kapna hamarosan, Markovits Kálmánét, a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóét, aki decemberben halt meg. Dömötör és Markovits együtt is játszott, de nemcsak Dömötör, más társak is az alábbi közleményben tiltakoznak.

„Komjádi Béla nem csak hivatást teljesített, és dicsőséget szerzett a magyar nemzetnek eredményes munkálkodásával, hanem például szolgált a magyar ifjúságnak, hogy a sportszeretet mellett hogyan kell igazán a magyar nemzetért küzdeni, és egy életet feláldozni.

Úgy tűnik azonban, hogy azok, akik azt tervezik, hogy a Komjádi uszoda kettős nevet kapjon, nem rendelkeznek kellő ismeretekkel, tájékozottsággal, nincsenek tisztában azzal, hogy Komjádi Béla milyen meghatározó szerepet töltött be a magyar vízilabda sportban. Nélküle a magyar válogatott aligha nyert volna kilenc olimpiai bajnokságot, aratott volna számtalan sikert.

A tervezett dupla névadás Komjádi Béla emlékét sérti. Ezt a kettős elnevezést mi, olimpiai bajnok magyar vízilabdázók nem tudjuk elfogadni, ez ellen határozottan tiltakozunk.

A nemrég elhunyt Markovits Kálmán, kétszeres olimpiai bajnok kiváló játékos volt. Sportpályafutása befejezése után egy ideig a Bp. Spartacus elnöki tisztét látta el, így kézenfekvő volna, hogy a klub által épített Kőér utcai uszodát nevezzék el Markovits Kálmánról, emlékét a róla később elnevezendő iskolák is méltón őrizhetnék.

A Komjádi Béla uszoda kettős elnevezésével megsértenénk a magyar vízilabdázás legnagyobb egyéniségének emlékét.

Dömötör Zoltán, az Olimpiai Bajnokok Klubja elnöke"

Markovits fia nem kommentálja a tiltakozást

Markovits László, Markovits Kálmán fia, a Vasas klubelnöke nem szeretné kommentálni a tiltakozást. "Nem tartom méltónak és túl elegánsnak ezt az ellenkezdeményezést. Majd az illetékesek eldöntik, hogy édesapám emlékét miként lehetne a legjobban megőrizni" - mondta.

A névváltoztatásban illetékes Önkormányzati Minisztérium a civil kezdeményezés nyomán az uszoda kezelőjéhez, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézethez (NUSI) fordult, amely a vízilabda- és úszószövetségtől kér ajánlást.