Nagyon a helyén kell kezelni ezt a sikert

2010.08.30. 22:04
A németeket kettővel, a szerbeket hárommal győzte le, vezeti csoportját a magyar férfi vízilabda válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon. A védekezés elsőrangúan működött, a válogatott, egyúttal az újoncok mentális ereje lenyűgöző.

A magyar férfi vízilabda válogatott végig vezetve, magabiztosan verte a zágrábi Európa-bajnokság második játéknapján Szerbiát. Birosé volt az első gól, Madaras Norbert hármat lőtt, a 9-6-os végeredményt a center Kis Gábor állította be.

A szerbeket utoljára majdnem pontosan hat éve, 2192 napja győzte le az átalakulóban lévő magyar válogatott. Az athéni olimpiai döntőben 5-7-ről fordítva Kis Gergő és Kásás vezetésével lett meg a győzelem, most egyik sem volt itt.

„Nagyon helyén kell kezelni ezt a sikert” – kezdte Kemény Dénes kapitány a meccs utáni értékelést, és rögtön emlékeztetett rá, hogy ez egy csoportmeccs volt.

„Belőlünk lényegesen több jött ki ma, mint az ellenfélből, és ez akár még riasztó is lehet a folytatásra. Mármint, hogy mennyivel jobb játékra képesek a szerbek. De most azzal foglalkozunk, hogy a görögök ellen mi lesz. Félre kell tenni a mai meccset, és ismétlem, értékén kell kezelni ezt a győzelmet.”

Kemény nem is akart arra a kérdésre válaszolni, hogymegszűnt volna a szerb fóbia, ő úgy gondolja, nem is létezett.

„Egy éve a világbajnokságon is ugyanolyan jók voltunk, mint ők, csak akkor ők nyolcan voltak. Tudja mindenki, mire gondolok. Most is nyolcan voltak, de ezúttal mi is, mert itt voltak a szurkolóink. Fantasztikus segítséget jelentett, hogy drukkoltak nekünk. A vérnyomásom nem a játékosok, hanem a bíráskodás miatt ment fel most is. Ugyanolyan erősek vagyunk három új játékosunkkal is, mint a szerbek, ez a biztató a jövőre nézve.”

Kemény azt nyilatkozta, hogy a szerbek biztosan vért fognak inni. Mit ittunk mi? „Powerade-t” – hangzott a tömör, de határozott válasz.

„Az volt a lényeg, hogy azt a kevés hibát, ami a szerbeknél alkalomadtán jelentkezik, kihasználjuk, az erősségeiket pedig kiiktassuk. Azt hiszem, elég jól sikerült. A szurkolók, akik miatt itt vagyunk és játszunk, nyilván örültek ennek a sikernek, de még egyszer mondom, ez egy hosszú verseny, oda kell figyelnünk a folytatásban is. Nem szabad ettől elszállnunk. Ma csak annyit bizonyítottak a fiúk, hogy tudnak pólózni, még ha esetleg meg is hurcolták korábban őket a gyengébb eredmények miatt. A szerbek ellen nyilván sokkal könnyebb feltüzelni a játékosokat, mint bárki más ellen lesz, hiszen jól ismertük őket. A folytatás szép feladat, ezen leszünk.”

A németek elleni első fordulós győzelemmel együtt - ha a csapat a következő meccseit megnyeri - nem lehet elvenni tőle a csoportelsőséget, vagyis rögtön az elődöntőbe kerül.

Megérdemelt a magyarok győzelme

A szerbek kapitánya elismerte, a magyarok jogosan győztek. "Sok gólszerzési lehetőséget elmulasztottunk, a végén nem koncentráltunk eléggé, és ezt egy olyan csapat, mint a magyar, ki tudja használni. A magyarok ma megérdemelték a győzelmet" - értékelt a mérkőzés után Dejan Udovicic szerb szövetségi kapitány.
Filip Filipovic - aki a Pro Reccóban Kásás Tamás, Benedek Tibor és Madaras Norbert csapattársa - azt mondta: a magyar csapat az egyik éremesélyes, de még Szerbiának sem kell lemondania a dobogóról. "Ma nagyon rosszul játszottunk, biztos vagyok benne, hogy a következő meccsekre javulni fogunk".
A Tanjug hírügynökség szerint Szerbia teljesen megérdemelten szenvedett vereséget, miután "a mérkőzés nagy részében nagyon rosszul játszott. Ahogy a görögök elleni első meccsen, most is hihetetlen volt, mennyire nem koncentrálnak a játékosok". A szerb hírügynökség tudósítja úgy látta, "önmagában a vereség nem sokat jelent, annál inkább aggasztó a szerb válogatott igencsak bizonytalan játéka. A keddi pihenőnap a legjobbkor jön, Udovicic szövetségi kapitánynak talán sikerül felráznia a csapatot a maradék három csoportmérkőzésre". A szerbek 3. csoportmeccsüket a két kör után pont nélkül álló Oroszországgal játsszák szerdán.