Nem éri meg nemzetközi kupában indulni

2012.09.20. 13:20
A Vasas pólócsapata anyagi helyzete miatt nem indult a Bajnokok Ligájában, de a klub tulajdonosa szerint hamarosan a többi klubnak sem éri majd meg a részvétel.

Szeptember elején derült ki, hogy névadó főszponzor nélkül marad a Vasas pólócsapata, költségvetésük harmadát vesztették el. A klub később úgy döntött, hogy a kialakult helyzet miatt nem indul a Bajnokok Ligájában, illetve a játékosok fizetésének csökkentését is kilátásba helyezték.

„A BL–ben való szereplés nagyjából 15-20 millió forintba került volna, és ha már a költségvetésünk valamelyik részén csökkenteni kellett, úgy ítéltük meg, hogy ez a legfájdalommentesebb. Különben is aggasztónak látjuk a nemzetközi vízilabda helyzetét. A tavalyi Final Fourból egyetlen egy csapat sem nevezett végül az idei kupakiírásra, ami jelzésértékű. A pénzügyi racionalizálás mellett az is szempont volt döntésünknél, hogy visszalépésünkkel jelezzük, nem tartjuk szerencsésnek, hogy a LEN nem támogatja a csapatokat" - indokolta meg a döntést a klub elnöke, Markovits László.

A nemzetközi kupában a bírói díjak, a bírók és csapatok utazása, szállása az egyesületeket terheli, ráadásul a közvetítési jogok nincsenek értékesítve. Markovits szerint ez oda vezethet, hogy a csapatoknak nem áll majd érdekében részt venni ezekben a sorozatokban. „Ha ez így marad, akkor kijelenthető, hogy nem áll ígéretes jövő előtt a nemzetközi porondon a klub vízilabda, ami nagyon negatív hatással lehet majd a nemzeti bajnokságokra is" – vélte a klub elnöke. A Vasas visszalépése után egyébként sem a Szolnok, sem a Debrecen nem vállalta, hogy beugrik a fővárosi klub helyett a nemzetközi kupába, de az orosz Sturm is úgy döntött, hogy nem indul el. A sorozatot így 24 helyett 22 csapat részvételével rendezik meg.

Az osztrák főszponzor, az UNIQA kilépése után a Vasas pólócsapata az éves költségvetés nagyjából harmadát, információink szerint 50 millió forintot vesztett el. A klub vezetője szerint azóta is igyekeznek szponzort találni. „Folyamatosan tárgyalunk cégekkel, azon dolgozunk, hogy a meglévő hiányt minél gyorsabban pótolni tudjuk. Bízom benne, hogy lesz, aki értéket lát abban, hogy az egyesülethez csatlakozzon és a vízilabda csapatunkat támogassa".

A főszponzor távozása után annak lehetősége is felmerült, hogy a magyar bajnok játékosainak fizetésék csökkentik, ezt a vezetőség végül nem tette meg. „Úgy döntöttünk, hogy a játékosok az eredetileg aláírt szerződések alapján folytathatják a Vasasban pályafutásukat. Erről bővebben nem szeretnék nyilatkozni. Egy játékosunk, Tóth Márton döntött úgy, hogy a névadó szponzor kiválása után ő Olaszországban folytatná a játékot, amely elé a Vasas természetesen nem gördített akadályt."

A nehéz helyzet ellenére az elmúlt hat országos bajnokságból ötöt megnyerő csapat továbbra is címvédésre készül. „A szakmai elvárás nem változott, a stábbal közösen képesnek tartjuk ezt a csapatot arra, hogy megvédje bajnoki címét, amiért várhatóan a Szolnokkal, Szegeddel és az Egerrel leszünk a legnagyobb harcban".