A 16. büntető döntött – Magyarországnak

2013.06.12. 13:15

Második mérkőzése is döntetlen lett a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a Világliga nyolcas döntőjében, de ezúttal a büntetődobásokkal nyerni tudott. (A nyitónapon az amerikaiak pontosabban céloztak a 9-9-es döntetlen után.)

Montenegró villámrajtot vett, 3-0-ra ellépett, és ezt az előnyt a félidőig meg is őrizte, 6-3-mal fordultak a csapatok.

A harmadik és a negyedik negyedben azonban összeállt a védekezés, a beálló Decker Attila mindössze négy gólt kapott, így pedig megvolt az esély a felzárkózásra.

Varga Dániel, Bedő valamint Bátori Bence hozta közelebb a csapatot, de a zárónegyed így is 8-6-os hátrányból indult.

Brguljan duplájára azonban az utolsó nyolc percben sorrendben Varga Dénes, Hárai, Hosnyánszky, legvégül Szivós válaszolt - hatalmas gólt dobott a támadóidő utolsó másodpercében -, így 10-10 lett.

A büntetőlövéseknél a két válogatott mind az öt első embere egyaránt belőtte, és a 16. büntetőig kellett várni az első hibára. Mivel montenegrói nem célzott pontosan, 8-7-tel megvan a magyar győzelem, egyúttal az esély is megmaradt a csoportelsőségre.

Japánt kell verni érte a rendes játékidőben csütörtökön. A sorsunk nem a saját kezünkben van, mert az Egyesült Államok eddig ötpontos, míg a mieinknek három van. Valamennyi ország továbbjut.

Magyar góllövők a rendes játékidőben: Varga Dániel 2, Vámos, Madaras, Bedő, Bátori, Hárai, Varga Dénes, Hosnyánszky, Szivós

Góllövők büntetőkből: Hosnyánszky 2, Varga Dénes 2, Vámos 2, Szivós, Varga Dániel.

Benedek Tibor a szövetség honlapján így értékelt.

"Az elején sajnos öt labda átment rajtunk, mintha ott sem lettünk volna. Sem a kapuban, sem védekezésben nem ment úgy, ahogy vártuk. Megint jöhetett, hogyan tudunk felállni. Ismét sikerült, és ebből erőt lehet meríteni, ám egyvalamivel tisztában kell lenni: egy nagy világversenyen nem lehet arra építeni, hogy jöhet a krízis, úgyis megoldjuk. Ez nem gyakorlás kérdése. És egy világbajnokságon talán egyszer lehet így visszajönni 5-1-ről, de inkább egyszer sem. Sokkal összeszedettebbnek kell lennünk – mégis, alapvetően nyugodt vagyok, mert őszintén mondom: még nagyon az elején járunk.

A fordulópontot a védekezésváltás jelentette, így maradt esélyünk. Jó dolog, hogy ez bejött, aztán a végén mi nyertünk büntetőkkel. Ennyi járt azért, hogy ilyen nagyot küzdöttünk két egymás utáni mérkőzésen. Viszont egyértelmű, hogy nincs megállás, mert nem fürdés lesz a japánok elleni mérkőzés" - mondta a waterpolo.hu-nak.