Benedek: Ha túl komolyan vesszük, úgy járunk, mint Brazília

2014.07.13. 12:17

A szombaton 42 éves Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a hétfőn kezdődő margitszigeti Európa-bajnokság előtt a vlv-vel osztotta meg gondolatait.

A legfontosabb: most nincs idő arra, hogy a tavalyihoz hasonlóan meccsről meccsre rázódjon össze a csapat, mert rögtön hétfőn a spanyolokkal kell játszani. A spanyolok pedig a hatos csoportból az egyik erős ellenfél a háromból Szerbia és az olimpiai címvédő horvátok mellett. (Értelemszerűen a németek és a franciák gyengébbek.)

„Nagyon összeért a csapat: taktikailag, fizikailag is egyet előrelépett a Világliga júniusi döntőjéhez képest” - állapította meg. Hozzátette, nemcsak fizikailag, lelkileg is megerősödtek.

Erre szükség is lesz, mert hatezer fős publikumot kell kiszolgálnia.

„A csapat kiérdemelte, hogy ide jusson, ilyen várakozást támasszon, és én érzem ezekben a játékosokban az erőt, hogy ezt a helyzetet, ezt a nyomást el fogják tudni viselni” - ez volt talán a legfontosabb mondata.

Úgy érzi, mindent megtettek a héthetes felkészülés alatt, szégyellni valójuk nem lehet. Azt gondolja, jó tanulság mindenkinek Brazília futball vb-s szereplése. „Ha túl komolyan vesszük, így lehet úgy járni. Figyelni kell rá, hogy élményként, nem pedig stresszként éljük meg. Miattunk és nekünk van, hogy jönnek az emberek, mert szeretnek minket, ez pedig nem súly, hanem öröm. Ha nyerünk, ez az öröm folytatódik, ha nehézség van, akkor lehet súlya a hazai környezetnek.”

Magyarország 2001-ben rendezett már Európa-bajnokságot, bronzérmes lett az egy évvel korábban olimpiai bajnok társulat. Mindenkit minket akart legyőzni, ahogy most is, annyi a különbség, hogy egy olimpia után a győztes kicsit tudat alatt leereszt, míg a tavaly világbajnok csapat még éhesebb a sikerre, mint egy éve, mert most hazai pályán mutathatja meg a tudását.

A válogatott csoportmeccsei, 20.30-as kezdés valamennyi:

Spanyolország (hétfő), Franciaország (kedd), Szerbia (csütörtök), Németország (szombat), Horvátország (hétfő, júl 21.)