Női póló: Magyarország-Oroszország 12-17 a vb-n

2019.07.18. 13:31
A csoport első helyéért játszott a két válogatott a világbajnokságon. Egy percig sem voltunk meccsben a győzelemért, de lehet, hogy ez nem is baj.

A csoportgyőzelem több pihenőnappal kecsegtetett, de nehezebbnek tűnő ággal fenyegetett a vb utolsó csoportmeccse előtt. Bíró Attila szövetségi kapitány többször elmondta a kezdés előtt, hogy nem tragédia a második hely.

Mintha ennek megfelelően is játszottunk volna, 0-4-gyel indítottunk, és ez a különbség többnyire állandó is maradt a befejezésig. Sok gólt dobtunk, de rengeteget is kaptunk, az oroszok végig figyeltek, hogy háromnál közelebb ne engedjenek minket. Könnyedén hozták ezt, 17-12 lett a vége a javukra.

A második hely a csoportban azt jelenti, hogy már szombaton játszanunk kell, az ellenfél viszont kecsegtető, Új-Zéland, ez az ág feltehetően könnyebb lesz, mint az oroszoké. A tét a legjobb nyolc közé jutás.

A meccs eseményei gólról gólra

A női magyar vízilabdaválogatott a kvangdzsui világbajnokságon az utolsó csoportmeccsén az orosz válogatottal játszik. A két veretlen csapat meccsén a tét a csoportelsőség.

A B csoport első helyezettje egyből a negyeddöntőbe jut, egy plusz szabadnapot kap, viszont a nehezebb ágra kerül, amin az amerikai csapat is van. A csoport másodikja július 20-án Új-Zéland ellen játszik a nyolcaddöntőben.

I. negyed

Az első ráúszásnál a fehér sapkás magyarok hozták el a labdát. Az első lövésünk kimaradt, az oroszok megúsztak és meg is szerezték a vezetést 0-1.

Sőt, az oroszok villámrajtot vettek, az újabb kihagyott magyar helyzet után azonnal büntettek, 0-2.

Az oroszok remekül védekeztek, kapura sem tudtunk lőni, és a következő orosz akció vége is gól, 0-3. Bíró Attila azonnal időt kért.

Sokat nem ért az időkérésünk, az oroszok kihasználták az emberfórt, 0-4.

A negyed közepére végre emberelőnybe kerültünk, és megszereztük az első gólunkat, 1-4-re szépítettünk. Gangl Edina védett nagyot a kapufáról kipattanó lövés után, az első kivédekezett orosz támadás megvolt, és Keszthelyi Rita góljával zárkóztunk tovább, 2-4.

Magyar kiállítás következett, amit az oroszok újra kihasználtak, így a felzárkózásunk erősen megtorpant, 2-5-re módosult az állás.  Az oroszok támadását megint sikerült kivédekezni, de a fordulásból mi sem tudtunk gólt szerezni.

Az orosz kapus elöszőr bravúrral védett, de a labda hozzánk került vissza, a labdajáratás után gólt is szerztünk, 3-5.

A negyed végére az oroszok lendülete megakadt, Gurisatti Gréta góljával már egyre zárkóztunk fel, 4-5. Az oroszok még a negyed vége előtt visszaállították a kétgólos különbséget, 4-6.

4-6 volt az első negyed végén az állás.

II. negyed

A második negyedben az oroszok vezeték az első támadást, ami góllal fejeztek be, 4-7, majd ötméteresből szereztünk gólt, 5-7.

Az emberfórt az oroszok azonnal kihasználták egy hatalmas átlövéses góllal, 5-8 volt, és nagyon gyorsan jött a kilencedik orosz gól is, visszaállt a négygólos különbség. A magyar kapuscsere sem segített, 5-9.

Az orosz támadást most sikerült kivédekezni, de a fordulás után mi sem tudtunk gólt lőni. Az oroszok viszont messziről lőttek nagy gólt, 5-10, rekordkülönbségűre emelkedett az orosz vezetés, ennyi korábban nem volt a mérkőzésen.

Nagy nehezen sikerült megszereznünk a második gólunkat a második negyedben, ezzel szépítettünk 6-10-re.

Továbbra is lüktetett a meccs, elképesztő tempóban estek a gólok egymás után, sajnos mi találtunk be ritkábban, ez állandónak bizonyult a kezdéstől fogva.

A következő távoli orosz lövést Magyari szépen védte, de a fordulás után nem sikerült feljönni három gólra. Keszthelyi lövését az oroszok blokkolták, a nagyszünet előtt az oroszok időt kértek. Rendezték soraikat, és góllal fejezték be a támadást, 6-11.

Az oroszok átadása pontatlan volt, a magyar akció előtt Bíró Attila kért időt.
Fantasztikus támadás végén ott volt a hetedik magyar gól, 7-11-gyel mehettünk pihenni. A első után a második negyedet is két góllal vesztettük el.

III. negyed

A harmadik negyed előtt az oroszok nyerték a ráúszást, ők vezették a következő támadást. Az első akciókból egyik oldalon sem esett gól, de aztán az orosz Daria Ryzakhova dobta a harmadik negyed első gólját, 7-12. Ismét rekordkülönbségen állt az óra.

Szilágyi Dorottya ejtése a kapufán csattant, ám kivédekeztük az orosz emberfórt, a nem túl erős lövést Magyari könnyen védte. A negyed felén túl még mindig nem sikerült gólt szerznünk, cserébe jóval kevesebbet is kaptunk, csökkent a csapásszám, illetve a gólok száma, 1,5 perccel a negyed vége előtt is 7-12-re állt a meccs.

A negatív sorozatunkat Vályi Vanda szakította meg, 8-12-re szépítettünk, de sikerült három másodperccel a vége előtt is bekapnunk egyet, 8-13-mal zárt a harmadik negyed.

IV. negyed

Az utolsó negyedben is az oroszok vezették az első támadást, csakhogy nem éltek eaz eséllyel, így megúszás után Keszthelyi Rita lőtte be a 9. magyar gólt. Először indult magyar góllal egy negyed a mérkőzésen.

Sőt, Gurisatti Gréta ötméteresből 10-13-ra szépített, ilyen közel nagyon rég nem jártunk az ellenfélhez. Nem sokáig örülhettünk: Szoboleva válaszolt a két magyar gólra, 10-14.

Feltámadásunk kontrafeltámadásba ütközött, orosz ötös hozta a 15. orosz gólt. Az orosz támadást csak szabálytalanul sikerült megállítani, amiért ötméterest kaptak, és Szerzantova kíméletlenül belőtte, 10-15.

Az emberelőnyt nagyon szépen és gyorsan használta ki a magyar válogatott, újra négy gólra csökkent a különbség - 11-15 -, de természetesen csak pillanatokra, újabb góllal vették elejét a felzárkózásunknak, 11-16.

A játékvezetők kontrát ítéltek, így újra az oroszok jöhettek, Berszneva pazar ejtésével a meccs legnagyobb különbsége, hat gól alakult ki, 11-17-re állt a csoportmeccs.

Az utolsó percben még kiharcoltunk egy ötméterest, amit Szilágyi Dorottya lőtt be a 12-17-hez, aztán az utolsó ellentámadást kivédekeztük.

17-12-re verte Oroszország Magyarországot,

és jutott csoportelsőként tovább. A magyarok másodikok, szombaton Új-Zélanddal játsszák a nyolcaddöntőt. A mostani vereség eggyel több meccset, de könnyebbnek ígérkező ágat jelent a világbajnokságon.