57. születésnapján meghalt Vincze Edit

2022.10.03. 21:24
57. születésnapján meghalt Rébeli-Szabóné Vincze Edit korábbi Európa-bajnok és BEK-győztes vízilabdázó.

Halálhírét a waterpolo.hu vízilabdás szakportál jelentette be. Azt írták, hogy Vincze Edit 1987-ben és 1989-ben Európa-bajnoki ezüstérmes,

1991-ben pedig Európa-bajnok lett a válogatottal.

„Szerelemből vízilabdáztunk. Nem is kaptunk fizetést, de ez senkit nem érdekelt. Mint minden Eb-n, itt is a hollandok jutottak a döntőbe, és azon a reggelen Gyula [Tóth Gyula szövetségi kapitány] óriási lelkesítő beszédet mondott nekünk. Egyszerűen elhitette velünk, hogy nyerünk. Az egészet megtetézte, hogy amolyan zárszóként egy magnóról lejátszotta a Himnuszt” – így emlékezett vissza a sportolónő az athéni EB-n szerzett aranyéremre. 

Két évvel később bronzérmet, 1995-ben pedig ismét ezüstérmet szereztek a válogatottal. Mindeközben klubjával, a Hungerit-Szentesi SC-vel is óriási sikert aratott csapatkapitányként:

a csapat 1993-ban megnyerte a BEK-döntőt.

Vincze Edit később óvodapedagógusként és úszásoktatóként  „gyermekek százainak és helyi családok tucatjainak” is kedvence volt a waterpolo.hu szerint.

A portál azt is hozzátette, hogy a szentesiek csendes gyertyagyújtásra, közös emlékezésre várnak mindenkit október 4-én kedden 18.15-kor a Szentesi Üdülőközpont bejáratánál, hogy így búcsúzzanak Rébeli-Szabóné Vincze Edittől, valamint egy másik ikonikus szentesi vízilabdástól, a – szintén a napokban elhunyt – Horváth Györgytől.