Szoros győzelem után az 5. helyért játszhatnak a vb-n a női pólósok

gre hun 21
2023.07.26. 09:37

A magyar női vízilabda-válogatott 10–9-re legyőzte a görög együttest a Fukuokában zajló világbajnokság szerdai játéknapján, így Bíró Attila szövetségi kapitány csapata pénteken 7.30-tól majd az Egyesült Államokkal játszhat az 5. helyért.

A fukuokai vb csoportkörében a magyarok Kanada ellen mutatkoztak be (11–10), majd Japán (26–21) és Új-Zéland (23–5) ellen is igazolták erőfölényüket. Csoportelsőként a rájátszás első körét kihagyhatták, aztán hétfőn, a negyeddöntőben 12–9-re kikaptak az Európa-bajnoki címvédő spanyol együttestől.

A négy csoportelső közül a magyarok mellett még két válogatott bukta el a negyeddöntős meccsét, a címvédő amerikai és a görög, egyedül Hollandia járt sikerrel.

A férfiak ebben a mutatóban fordítva végeztek: a mieink, a görögök és a spanyolok továbbjutottak, csupán az olaszok szenvedtek vereséget. Utóbbiak a szerbektől ötméterespárbajban, de a másik három összecsapáson is minimális különbség alakult ki a végére.

Ezúttal sem lehet tehát messzemenő szakmai következtetéseket levonni a lebonyolítást illetően, hogy jobb a plusz szabad nap, ha két fellépés között négy nap telik el, vagy előnyösebb, ha „meccsben” marad egy csapat. A rövid konzekvencia inkább az: ennyire kiegyenlítődtek az erőviszonyok mindkét szakágban, a nyolc között már a legnagyobb favorit sem mehet biztosra.

Bíró Attila szövetségi kapitány csapatának szerdai ellenfele a csoportkörben a dél-afrikai (24–2), az argentin (21–2), majd zárásként az olasz (16–12) csapatot múlta felül, a negyeddöntőben aztán az ausztrálokkal szemben bukott el 9–8-ra.

Szerdán a magyarok mérkőzése előtt már három találkozót lejátszottak. A 11. helyért Új-Zéland lelépte a Dél-afrikai Köztársaság együttesét (25–6), majd a 9. helyet a franciák szerezték meg, akik a 0–3-s utolsó negyed ellenére is magabiztosan kerekedtek az izraeliek fölé (11–7). Az 5–8. helyért rendezett első összecsapáson a hétszeres vb-első, előző négy tornán aranyérmes amerikaiak fikarcnyi esélyt sem adtak a kanadaiaknak (16–4).

Magyari-parádé az első félidőben

A mérkőzés első gólját a magyarok szerezték, Faragó Kamilla volt eredményes, majd a folytatásban a védekezések és a kapusteljesítmény játszotta a főszerepet. A magyarok támadása akadozott, de a pattogósabb, a labdát ellenfelénél gyorsabban járató, így több lehetőséghez jutott görögök sem tudtak sokat profitálni. Ez elsősorban Magyari Aldának volt köszönhető, aki az első negyedben hat lövésből ötöt(!) hárított, ezekből legalább három bravúrnak volt mondható (2–1).

A magyar kapus koncentrációja a második negyedben sem hagyott alább, így a félidőre már kilenc védést számlált. A magyarok négyszer jutottak vezetéshez – negyedszer Keszthelyi Rita révén, akinek ez a 700. találata volt a nemzeti csapatban –, a görögök negyedszerre már nem tudtak egyenlíteni, így a félidőben egygólos volt a különbség a javunkra (4–3).

A harmadik negyedben kiszakadt a gólzsák

Magyar büntetővel nőtt az előny a harmadik negyed elején, így a mérkőzés során először volt kétgólos a különbség a felek között. Szerencsére a javunkra… Szerencsétlenségünkre azonban felet sem pillantottunk, megint egyenlő volt az állás: a görögök két támadásból két gólt szereztek. Lehetett ismét kezdeni az „előnykovácsolást”. Ez Garda góljával jött össze, majd a folytatásban is tapadtak a görögök, de a végén Faragó vezérletével ismét kétgólos lett az előny: a fiatal játékos előbb gólt szerzett, majd a görög támadásnál centerben blokkolt, a megúszásnál pedig gólpasszal szolgálta ki Keszthelyit. A harmadik negyedben így kettővel több gól esett, mint az első félidőben (9–7) .

A negyedik negyed elején többször támadhattunk a közte háromért, de végül minimálisra csökkent az előnyünk. A hajrában ismét a védekezések jutottak főszerephez, a görögöknek volt lehetőségük az egyenlítésre is, de már nem jött össze nekik, a mérkőzés érdemi részét Magyari újabb védése zárta, így nyertünk (10–9), és készülhetünk az amerikaiak elleni zárófellépésünkre.

A győzelemmel a női válogatott - a csütörtökön elődöntőt játszó férfiakhoz hasonlóan - biztosította részvételét a 2024-es, dohai világbajnokságon.

Keszthelyi Rita: Nem engedtük el egymás kezét

Bíró Attila szövetségi kapitány

„Nagyon kellett a lelkeknek ez a kibrusztolt győzelem. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű meccs, nem a világkupán játszott mérkőzésből indultunk ki, amikor simán vertük őket, a világbajnokság mindig különleges szituáció, akárhányadik helyért is kell játszani. Az elmúlt években most fordult elő harmadszor, hogy az ötödik helyért játszunk, remélem, hogy sikerül megszerezni. Még ha nem is volt hibátlan a játék, erre azért lehet építeni, csapat- és egyéni szinten is voltak olyan kiemelkedő teljesítmények, amelyekre vártam. Nyilvánvalóan Aldával kell kezdenem, aki nagyon jól védett – mondhatom, ha két nappal ezelőtt így véd, akkor most két órával később játszottunk volna. Persze ez benne van a sportban. A centerek is nagyon sokat dolgoztak, még ha nem is tolerálták annyira a játékukat. Jól kinyitottuk a védelmüket, és szépen el tudtunk lövöldözgetni.”

Keszthelyi Rita

„A legfontosabb mérkőzés, a negyeddöntő után nagyon nem könnyű felállni, de ma végre megint egy szebb arcunkat mutattuk, bár azt is pontosan tudjuk, hogy még ennél is többre vagyunk képesek. Ma elsősorban védekezésben csapatként működtünk, Alda egészen fantasztikusan védett. Nagyon büszke vagyok a lányokra, mert nem engedtük el egymás kezét az elveszített negyeddöntő után, összeszedetten és jól játszottunk.”

A 700. gólról: Örülök, hogy elértem ezt a számot, biztosan nagy eredmény, de nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget.

Faragó Kamilla

Mentálisan nehezebb volt feldolgozni a negyeddöntőt, mint fizikailag, de ez is ugyanolyan kemény meccs volt, mintha elődöntőt játszottunk volna. Kőkeményen küzdöttünk magunkért, egymásért és a szurkolókért, nem lehet elszántság nélkül játszani az ötödik helyért sem, keményen végig kell tolni ezeket a napokat is. Örülök, hogy nyertünk.”

Világbajnokság, női vízilabdatorna:
az 5–8. helyért:
Magyarország–Görögország 10–9 (2–1, 2–2, 5–4, 1–2)
Egyesült Államok–Kanada 16–4 (5–1, 2–1, 6–1, 3–1)
a 9. helyért:
Franciaország-Izrael 11–7 (3–2, 4–1, 4–1, 0–3)
a 11. helyért:
Új-Zéland–Dél-afrikai Köztársaság 25–6 (7–0, 6–3, 6–1, 6–2)
elődöntő:
Hollandia–Olaszország 9–8 (4–2, 2–3, 2–2, 1–1)
Spanyolország–Ausztrália 12–10 (5–2, 3–4, 2–2, 2–2)

a további menetrend (péntek):
az 5. helyért:
Magyarország–Egyesült Államok 7.30
a 7. helyért:
Görögország–Kanada 4.30
a 3. helyért:
Olaszország–Ausztrália 6.00
döntő:
Hollandia–Spanyolország 11.00

(Borítókép: Kovács Anikó / World Aquatics)