Most nem bűzlik a fejétől a hal, hanem pompás az illata

2023.07.28. 15:50
Kemény Dénes a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (World Aquatics) vízilabda-edzőbizottságának elnökeként tartózkodik a Fukuokában zajló világbajnokságon. A szakvezetőként háromszoros olimpiai bajnok legenda 60:40 arányban a magyarokat tartja esélyesebbnek a szombati férfi döntőben, többek között azért is, mert a holnapi rivális görögök szerbek elleni elődöntőben mutatott „abnormálisan” kirobbanó játékát nem gondolja megismételhetőnek.

Kemény Dénes az volt a medence partján, ami Carlo Ancelotti vagy Josep Guardiola a futballpálya oldalvonalánál. Az edzői szakma óriása, nem véletlen, hogy a szakvezetőként háromszoros olimpiai bajnok stratéga a World Aquatics (WA), a vizes sportokat tömörítő világszövetség vízilabda-edzőbizottságának elnöke. Ebbéli minőségében közelről figyeli Fukuokában a két vízilabdatorna történéseit, a döntőbe (szombat, 11.00 óra, M4 Sport – és élő szöveges közvetítés az Indexen) jutott magyar férfiválogatott játékát. 

„Több tényező is amellett szól, hogy Magyarország tíz év után ismét világbajnok lehet

– kezdte Kemény az Indexnek adott esélylatolgatást Fukuokából. – Az egyik tőlünk független: nem hinném, hogy a görög válogatott képes lesz megismételni azt az abnormálisan kirobbanó játékát, amivel az elődöntőben 13–7-re lelépte az olimpiai bajnok Szerbiát. És az a kérdés, mentálisan el tudják-e viselni azt, hogy csak normálisan, vagy éppen az átlag alatti szinten játszanak.”

Kemény úgy érzi, lelkileg megingathatatlan a magyar válogatott, ahogy azt már többször is bebizonyította ezen a világbajnokságon.

„Megoldottunk mi már mindenféle helyzetet ezen a vb-n  – mondta. – Az amerikaiak elleni negyeddöntőben komoly előnyt packáztunk el, de még onnan is sikerült felállni, és győzni. A spanyolok ellen pedig éppen az ellenfelünknek volt nyert ügye, hiszen három góllal is vezetett már, mégis ki tudtunk egyenlíteni, és egy lehetetlen szögből lőtt góllal az utolsó másodpercben megszerezni a győzelmet. Ez a magyar válogatott nagyon egyben van.”

Rendszerint kényes kérdés, ha egy szakembernek az utódjáról kell beszélnie, minősíteni annak teljesítményét. Rendszerint, de nem most...

Varga Zsolt volt a 2000-ben, Sydney-ben olimpiai aranyérmes válogatottam egyik centere  – idézte fel a szakember. – Jól ismerem, edzőként is azokat a tulajdonságait csillogtatja, amelyeket játékosként a vízben. Az apró részletek mestere, mindenre odafigyel, semmi sem kerüli el a figyelmét, emellett remekül ért a csapaton belüli kohézió kialakításához. Ezen a világbajnokságon nem volt rossz húzása, minden cseréje, időkérése ült. Karizmatikus, de nem hebehurgya, nem ragadja el a szenvedély, hideg fejjel tud dönteni a forró pillanatokban is. Azt szokták mondani, hogy fejétől bűzlik a hal, hát ennek a halnak most orrcsiklandozóan illatos a feje!

Végül fel kellett tenni az obligát kérdést, vajon ki a szombati döntő esélyese.

„Magyarország, méghozzá 60:40 arányban. Egyrészt a fent ismertetett tényezők miatt, másrészt Varga Zsolt válogatottja nem egy- vagy kétszemélyes csapat, hanem mindig más és más tudja magához venni a marsallbotot. Ma már nem elég kikapcsolni Varga Dénest vagy Vámos Mártont, mert felnőtt melléjük, vagy talán még túl is nőtte őket Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő. No és ott vannak a fiatalok, akik, ha még nem is most, Fukuokában, de jövőre Párizsban meghatározó szerepet fognak játszani."

Eddig a pólópápa hízelgő prognózisa, amit olvasva azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a tokiói olimpia elődöntőjében Görögország 9–6-ra legyőzte Magyarországot...

VIZES VB (FUKUOKA), FÉRFI VÍZILABDA
A szombati program:
DÖNTŐ:
11.00: Magyarország–Görögország
A 3. helyért:
6.00: Szerbia–Spanyolország
Az 5. helyért:
9.30: Olaszország–Franciaország
A 7. helyért:
4.30: Montenegró–Egyesült Államok