A magyar válogatott kihirdette keretét az Eb-re, az olimpiai kvóta a tét

2023.12.30. 14:43 Módosítva: 2023.12.30. 14:43
A háromnapos barcelonai edzőtáborozást követően Mihók Attila és Cseh Sándor, a magyar női vízilabda-válogatott két szövetségi kapitánya kijelölte 15 fős keretét a jövő pénteken kezdődő, olimpiai kvalifikációs eindhoveni Európa-bajnokságra.

Három mérkőzést játszhattunk az Eb előtt, miután tornán ezúttal nem szerepeltünk, ahol általában több meccsre nyílik lehetőség, azaz nagyon megbecsültük ezeket az alkalmakat, mint ahogy a kínaiakkal, de különösen a spanyolokkal vívott kétkapus gyakorlásokat is

– összegezte a magyar szövetség honlapján az elmúlt időszakot Mihók Attila.

„Az már ennek az időszaknak a velejárója, hogy egyik hivatalos meccsen sem tudtunk az általunk ideálisnak gondolt felállásban szerepelni, mert mindig közbeszólt vagy valami betegség, vagy egy kisebb sérülés, de nem panaszkodom, mert ezzel együtt kell élnünk, és végül így is kialakult az a csapat, amelyről azt gondoljuk, eséllyel vág neki az Európa-bajnokságnak.”

A kontinensviadalra utazó együttes a spanyol túrán résztvevő játékosok közül kerül ki, egyedül a balkezes Horváth Brigitta nem tarthat a többiekkel Eindhovenbe. A keretszűkítések kapcsán Mihók Attila megjegyezte: „ez a legnehezebb része a munkánknak, a feketeleves, ha úgy tetszik, amit azonban muszáj elfogyasztanunk. Én igyekszem különböző adatokkal védekezni, azaz osztok-szorzok, számolok, és mivel deklarált cél a csapat úszósebességének a maximalizálása, ez a szempont döntött mindegyik lépcsőfoknál, amikor le kellett ülnünk a kimaradókkal.”

A válogatott szerdáig itthon készül, akkor utazik Hollandiába, ahol az új, kétdivíziós lebonyolítási rend alapján először a görögökkel, majd a házigazda, világbajnoki címvédő hollandokkal, végül a horvátokkal mérkőzik a csoportban.

Az Eb-t január 5. és 13. között rendezik, a magyar válogatott úgy szerezhet olimpiai kvótát, ha a két, már biztos párizsi résztvevőt, a spanyol és a holland csapatot leszámítva a legjobb lesz.

A magyar Eb-keret

  • kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
  • mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (CN Mataro), Kuna Szonja (FTC), Kurucz-Gurisatti Gréta (FTC), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Eger), Rybanska Natasa (UVSE), Szabó Nikolett (Dunaújváros), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (FTC)