Tizenhét góllal hozta a horvátok elleni kötelező győzelmet a női pólóválogatott

KA1 4087
2024.01.07. 21:05
A magyar női vízilabda-válogatott papírformának megfelelő magabiztos győzelmet aratott a horvát ellen az Eindhovenben zajló olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, így az A jelű négyes harmadik helyén zárt. A korábbi eredmények alapján az is eldőlt, Mihók Attila és Cseh Sándor csapata Csehország ellen kerülhet a legjobb nyolc közé.

A magyar női vízilabda-válogatott 17–2-re nyert a horvát csapat ellen az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Az utolsó csoportmérkőzésén Parkes Rebecca és Faragó Kamilla maradt ki a 15 fős keretből.

Azt már előzetesen tudni lehetett, hogy a két csapat nincs azonos szinten, a magyarok nagy fölényben vízilabdáztak, a horvátoknak azonos létszámban nem volt esélyük veszélyes akciót kialakítani. Az első negyedet 5–1-re nyerték a magyarok, akiknek a kapuját a negyed közepétől – először a tornán – Neszmély Boglárka védte, miután Magyari Aldát le kellett cserélni. Ráadásul Gurisatti Gréta szemsérülés miatt harcképtelenné vált.

A második negyedben már fél tucat magyar gól született, miközben a horvátok nem tudtak túljárni a fiatal magyar hálóőr eszén. A fordulást követően az adriaiak megtörték több mint másfél negyeden át tartó gólcsendjüket, ráadásul hátul többször is jól blokkoltak. A magyarok öt és fél perc után Tiba révén találtak be először ebben a játékrészben, amelyet Garda duplájával azért újra megnyertek.

A záró nyolc percre újra gól nélkül maradtak a horvátok, a vége 17–2 lett.

Ez volt a magyar válogatott első győzelme a tornán. Korábban a görögöktől 14–12-re, a hollandoktól 14–11-re kapott ki az együttes. 

A csoport első helyét a holland válogatott már korábban behúzta, miután 15–10-re nyert a görög ellen. A házigazdák az első perctől kezdve nagy fölényben játszottak, Simone van de Kraats öt, Sabrina van der Sloot négy gólt szerzett.

Az újszerű lebonyolításnak köszönhetően első divíziós csoportokból (A és B) az első két helyezett közvetlenül a negyeddöntőbe jutott, a harmadik és negyedik pedig a nyolc közé jutásért játszik. A C és D csoport első két helyezettje ugyancsak a nyolc közé jutásért játszik.

A tornán egy olimpiai kvótát osztanak ki, a holland és a vb-döntős spanyol válogatottnak már biztos a párizsi részvétele, így ezt a két csapatot leszámítva a legjobb szerez ötkarikás indulási jogot.

A magyar válogatottra a keresztjátékban a C csoport második helyét megszerző Csehország vár, majd a legjobb nyolc között a B csoport második helyén záró Olaszországgal találkozhat. 

A csehek elleni mérkőzést hétfőn 20.30 órai kezdettel rendezik. 

VÍZILABDA
Női Európa-bajnokság (Eindhoven)
Csoportkör, 3. forduló

A csoport
Hollandia–Görögország 15–10 (4–3, 5–1, 2–3, 4–3)
Magyarország–Horvátország 17–2 (5–1, 6–0, 3–1, 3–0)

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 9 pont, 2. Görögország 6, 3. Magyarország 3, 4. Horvátország 0. 

(MTI/Index)

(Borítókép: MVLSZ/Kovács Anikó)