Húszéves zsenik írták tovább a magyar póló hőskölteményét

PAP 0751
2024.01.17. 16:26
Tegye szívére a kezét az, aki számított arra, hogy a tavaly Fukuokában a világbajnok csapathoz képest háromnegyedrészt kicserélt, megfiatalított magyar férfi vízilabda-válogatott elődöntőbe kerül a kedden befejeződött zágrábi Európa-bajnokságon. Ugye, nem sokan vannak?! És mégis belopták magukat egy ország szívébe, szerdán pedig a szövetségi kapitánnyal, a zseniális húzások sorát bemutató Varga Zsolttal együtt fogadták az újságírók kérdéseit.

Két húszéves zseni, Vigvári Vince és Tátrai Dávid, továbbá Varga Zsolt szövetségi kapitány, valamint Madaras Norbert, a magyar szövetség elnöke képviselte a kedden befejeződött zágrábi (és dubrovniki) férfi Európa-bajnokságon várakozáson felül szereplő magyar válogatottat az MVLSZ margitszigeti székházában tartott sajtóbeszélgetésen. A negyedik helyen végzett alakulat ugyan a végére a csapatot maga alá teperő vírus miatt kicsit elfogyott, és ez is benne volt a vasárnap a horvátoktól, majd kedden a helyosztón az olaszoktól elszenvedett vereségben, de mindez nem teheti zárójelbe a 23,5 év átlagéletkorú csikócsapat egészen kiváló teljesítményét, benne fényes győzelmeit a jóval esélyesebb olaszok (csoportmeccs), majd az olimpiai bajnok szerbek (negyeddöntő) ellen.

Egyedül a fiatalabb Vigvári fivér, Vince volt – úgy, ahogy – egészséges a csapatból, tudtuk meg szerdán, illetve félig-meddig Tátrai, ezért is jöttek el ők ketten a sajtótájékoztatóra. Az már külön bónusz, hogy talán ők szerepeltek a legjobban a gárdából a horvát főváros Bazen Mladost nevű uszodájában.

Nem egy szokványos negyedik hely után találkozunk most – mondta Madaras. – Még Fukuokában kezdtünk el beszélgetni arról, hogy fiatal csapat képviselje színeinket Zágrábban, hiszen kevesebb mint két hónapon belül két világverseny, no meg augusztusban a párizsi olimpia. Igazából Zsolt kezdte el pedzegetni, hogy frissítsük fel fiatalokkal a válogatottat, adjunk egy kis pihenőt a rutinos kulcsembereinknek, hiszen nem az a célunk, hogy bő fél év alatt kiégessük őket a három világversennyel. Ami engem illet, maximálisan támogattam az elképzelést, már csak azért is, mert ismertem a bukaresti U20-as világbajnokságon fölényesen győztes fiataljainkat. És ha nem is tudtam biztosan, de sejtettem, hogy nem fogunk, úgymond, megégni velük. De ebben a kérdésben a szövetség elnöksége is maximális támogatásáról biztosított minket.

És az elképzelés remekül bevált, a fiatalok méltóképpen képviselték színeinket. Eközben pedig az „öregek” január első napjai óta itthon készültek a dohai vb-re.

Természetesen az is benne volt a pakliban, hogy, mondjuk, a nyolcadik helyen végzünk Zágrábban – folytatta Madaras. – De még azt is megkockáztattuk, mert tudtam, hogy a tapasztalatok majd mindenért kárpótolnak. Persze azzal is tisztában vagyok, hogy a magyar sport erősen eredménycentrikus, de ugyanakkor olimpiacentrikus is egyben, és tudtam, hogy a jó olimpiai szereplés érdekében kockáztatnunk kell. Világéletemben, játékosként is, kockáztató típus voltam, most sem haboztam meghozni ezt a döntést. Szóba került, hogy három, négy, esetleg hat világbajnok maradjon itthon, aztán végül nyolc lett, és csak hárman utaztak ki. Biztos vagyok benne, hogy ezzel megleptük az ellenfeleket, sok játékosunk a felnőttek mezőnyében most tette le a névjegyét a nemzetközi porondon, és azt is le merem fogadni, hogy ezek a zágrábi napok rengeteget lendítenek majd a junior világbajnokaink pályafutásán. 

Varga Zsolt most egy keretet gyúr az itthon maradottakból és a zágrábi csapat legjobbjaiból, és közösen folytatják a felkészülést Dohára. Jön az olimpiai házigazda francia válogatott Budapestre, jövő szerdán hivatalos edzőmérkőzést játszik velük a magyar együttes, majd másnap reggel elutazik az immár dohai keret Barcelonába, ahol a friss Európa-bajnok spanyolokkal készül. A hazatérés után pedig már irány Doha. Ahol, és ezt kiemelte az elnök, már semmiképpen sem csak a legjobb négybe jutás lesz a cél, hanem a címvédés.

Varga Zsolt rászolgált a bizalomra, és a klubedzőknek és az utánpótlás-válogatottak edzőinek

 is meg kell köszönni a jó munkát, hogy ezeket a remek fiatalokat kinevelték. Erre tudott építeni Varga Zsolt. Bebizonyosodott, jó úton járunk, fényes lehet a magyar vízilabda jövője – összegzett Madaras.

Varga Zsolt szövetségi kapitány azt hangsúlyozta, hogy most lezárult egy világesemény, a felkészülés folyamata azonban korántsem, sőt, a java még csak most jön majd.

„Mindenkinek feladta a leckét, hogy másfél hónapon belül két nagy torna lesz, sőt az olimpiával együtt fél év alatt három húzta alá a szakvezető. – Én is gondolkodtam a megfelelő stratégián Norbival együtt, ahogy a többi ország vezetőedzői is. Kétségtelen, mi annyiból kedvezőbb helyzetben voltunk, hogy Fukuokában már biztosítottuk az olimpiai részvételt, tehát kísérletezhettünk.”

Persze azért nem lehetett egyszerű döntés csikócsapattal kiutazni az Eb-re.

Végül úgy döntöttünk, hogy fiatal kerettel utazunk Zágrábba. Én mindig a munkában hittem, ezúttal is keményen dolgoztunk, bár sok volt a klubelfoglaltság, és sohasem tudtunk ugyanazzal a kerettel dolgozni. De így sem a nulláról indultunk el. Ennek meg is lett az eredménye, nagy csapatokat vertünk meg ezen az Eb-n. Sokan megkérdezték tőlem, hogy elengedjük-e az Európa-bajnokságot? De én azt mondtam, hogy erről szó sem lehet, mi mindig, mindenhol nyerni akarunk. Más kérdés, hogy ennek mennyi volt a realitása – jelezte Varga Zsolt.

„Amíg a betegség nem döntötte le a lábáról a fél csapatot, addig nem is volt baj. Bármely rutinos riválissal szemben egyenlő erőként mehettünk csatába, sajnos a végjátékra ugyanez már nem volt elmondható az előbb kiemelt okból.”

Tisztában voltam vele, hogy a legjobb csapatok ellen tudunk csak fejlődni. Akkor lesz értelme ennek az Eb-nek, ha innen haza tudunk vinni hasznos tapasztalatokat. Sok játékosunk szintet lépett, megmutatta magát a nemzetközi porondon. Sokan nem ismerték ezt a csapatot, mégis bejutottunk a legjobb négybe. Büszke vagyok a játékosaimra, mert betartották azt, amit gyakoroltunk.

A játékosok közül először Vigvári Vince, az OSC klasszisa beszélt az újságírókkal.

Jó látni, hogy ilyen sokan eljöttek, köszönjük szépen – kezdte a felnőtt és junior világbajnok. – Szeptember óta arra készültem, hogy fiatal csapat lesz Zágrábban. Heti rendszerességgel voltak edzéseink. Decemberben keményen beleálltunk a munkába, két és fél hetünk volt a konkrét Eb-felkészülésre. Nagyon büszke vagyok a csapatra, ki tudtuk hozni magunkból a maximumot, csak azt sajnálom, hogy nem sikerült érmet szereznünk. Most meg kell gyógyulnunk, erre van négy napunk, mert hétfőn folytatódik a felkészülés.

Tátrai Dávid, a BVSC junior világbajnoka szemmel láthatóan meg volt illetődve.

Szeretném megköszöni a szurkolóknak a biztatást, a támogatást, hogy ilyen sokan kijöttek Zágrábba. Minden mérkőzésen éreztük, hogy ott vannak velünk. Egy-másfél évvel ezelőtt csak a legmerészebb álmomban gondoltam arra, hogy felnőtt világversenyen képviselhetem a magyar színeket, köszönöm Zsoltnak és a stábnak a lehetőséget. A tanulás volt ennek a tornának a célja. Úgy gondolom, ez sikerült, minden játékos sokat tanult ez alatt a tíz nap alatt, természetesen én is. Fáj a két vereség az utolsó két meccsen, persze hogy fáj, de ezekből is tanultunk.

Hogy mennyit, az majd Dohában kiderül. Hiszen Varga Zsolt hamarosan kijelöli azt a tizenöt játékost, aki a világbajnokságon vízbe száll. És borítékolható, hogy néhányan ott lesznek közöttük a zágrábi hősök közül.

A dohai vizes vb február másodikán kezdődik, a pólótorna viszont csak két nappal később indul: 4-én a női szakág, 5-én a férfiak csoportmérkőzéseinek első körében rendeznek mérkőzéseket. A magyar válogatott a csoportkörben a kazah, a román és az olasz válogatottal találkozik.

(Borítókép: Vigvári Vince, Varga Zsolt, Madaras Norbert és Tátrai Dávid 2024. január 17-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)