Gerendás György befejezi az edzősködést, az idény végén visszavonul

2024.02.03. 10:37
Az FTC-Telekom Waterpolo női vízilabdacsapatát irányító Gerendás György az idény végén befejezi edzői pályafutását, ezért a következő szezontól Matajsz Márk veszi át a helyét.

Két éve hoztam meg ezt a döntést, amit akkor közöltem a vezetőséggel. Most nem emlékeztetett senki erre, de tartom magam az elhatározásomhoz és ahhoz, amit kimondtam. Nagyon jó érzés lenne bajnoki címmel zárni a karrieremet, de ebben a korban sokkal jobban örül az ember a lányok győzelmének. Ahogy többször láttam őket búskomornak és elkeseredettnek egy-egy zakó után, nagyon szeretném, ha egy ilyen nagy siker után is láthatnám őket

– mondta a zöld-fehér klub honlapján a játékosként olimpiai bajnok szakember. Gerendás György február 23-án ünnepli majd a 70. születésnapját.

Gerendás 1959-től az FTC sportolója volt: úszott, majd vízilabdázója. Előbbiben szerzett ugyan magyar bajnoki címet, legnagyobb sikereit mégis utóbbiban érte el. 1976-ban, Montrealban tagja volt az olimpiai bajnok magyar válogatottnak, majd 1980-ban, Moszkvában – már a Budapesti Honvéd játékosaként – olimpiai bronzérem került a nyakába. 1983-ban a BVSC-hez igazolt, pályafutásának utolsó klubja az olasz Possilippo Napoli volt, amelyben 1988 és 1990 között szerepelt. A válogatottnak 230 alkalommal volt tagja.

Szakvezetőként előbb a nápolyiaknál tevékenykedett, majd 1992 augusztusában a BVSC edzője, illetve a szakosztály igazgatója lett. A zuglóiakat 2004-ig irányította, onnan Egerbe tette át a székhelyét, ahol tíz évig dolgozott. 2014-ben tért vissza nevelőklubjához, a Ferencvároshoz, ahol szakmai igazgató lett, ebben a minőségben előbb a férfiak, majd a női csapat munkáját segítette, aztán utóbbiaknál edző lett. A BVSC-vel és az Egerrel ritka kivételektől eltekintve a bajnoki dobogón végzett, négyszer (1996, 1997, 1998, 1999), illetve kétszer (2011, 2013) annak első fokán. 

A Fradinál azzal írta be magát a klub történelemkönyvébe, hogy megszerezve a női szakág első aranyérmét: 2022-ben a Magyar Kupában győzött edzőként a csapatával.

Több periódusban és szövetségi kapitánnyal dolgozott a magyar válogatott mellett: az 1996-os olimpiáig Horkai György, 2015 szeptemberétől Benedek Tibor, majd Märcz Tamás munkáját segítette.

A Ferencváros szombaton azt is bejelentette, hogy Gerendás György helyét a következő szezontól

a jelenleg a Szentest irányító Matajsz Márk veszi át,

aki saját bevallása szerint a fegyelemben, a szigorban és az alázatos kemény munkában hisz, de fontosnak tartja a jó hangulatú munkamorált, mert a játékos akkor tud jól teljesíteni, ha jól érzi magát a bőrében.

A 45 éves tréner 1997 és 2001 között játszott a fővárosi egyesületben.

A pályafutásom legszebb éveit itt töltöttem! Négy szezont játszottam a Ferencvárosban, és sikerült nyernünk bajnoki címet, Magyar Kupát és KEK-et. Utóbbit ráadásul fantasztikus közönség előtt, teltházas mérkőzésen a Komjádiban 3500 nézővel, utána a trófeaátadás a Fradi–Újpest derbi szünetében az Üllői úton húszezer szurkoló előtt. Ez így fiatalon, egy vidékről feljött fiúnak olyan élmény volt, ami máig örök, kitörölhetetlen emlék

– mondta Matajsz, aki elárulta, nem hezitált sokat, amikor felkérték a feladatra.

Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke elárulta, igyekeztek olyan szakembert találni, akinek van kötődése a klubhoz.

A Ferencváros hét győzelemmel és egy vereséggel vezeti a női bajnokság alapszakaszát.

(Index/MTI)