2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Drámai csatában, büntetőpárbajban jutott BL-döntőbe a Ferencváros

fradi bl póló
2024.06.05. 22:40
A Ferencváros bejutott a férfi vízilabda Bajnokok Ligája fináléjába, miután Nyéki Balázs együttese a szerdai elődöntőben ötméteresekkel legyőzte a szerb Novi Beogradot. Az FTC a pénteki döntőben a sorozatban negyedik sikerére hajtó, Zalánki Gergővel felálló olasz Pro Reccóval találkozik – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Az előző két kiírásban ezüstérmes belgrádi csapat négyperces emberhátrányból és kétgólos különbségről jött fel a záró negyedben, de az ötmétereseknél Vogel Soma egyetlen védése a zöld-fehérek sikerét jelentette.

A Ferencváros szerzett vezetést. Úgy tűnt, hogy az első emberelőnynek egy rossz passz véget vet, de Vigvári nagyon messziről mentette gólra a fórt. A szerbek gyorsan fordítottak, az első két létszámfölényüket magabiztosan értékesítették.

Nem sokáig vezetett a belgrádi együttes, az előző két szezonban még honfitársait erősítő, de tavaly tavasszal a keretből kikerülő, majd a Ferencvároshoz igazoló Mandics egyenlített. Jansik remek lövésével újra az FTC került előnybe, de hamar jött a válasz, Vlahopulosz lövése Nagy blokkjáról vágódott szerencsétlenül a hálóba. A negyed vége előtt újra megszerezte a vezetést a magyar együttes, Argiropulosz megúszásból talált be, azonban a Novi Beograd még így is tudott válaszolni (4–4).

Szerb gólokkal indult a második felvonás – előbb Vlahopulosz labdája csúszott be a vízen, majd Lukics lőtt a jobb felső sarokba –, aztán Di Somma óriási lövésével kapaszkodott a Ferencváros. A Novi büntetővel léphetett volna el újra, ám Vlahopulosz kapufára lőtt, Merkulov pedig két elhibázott lövés után kétszer is betalált, így a nagyszünetben az FTC minimális előnyben volt (7–6).

A fordulást követően Mandics révén először került kétgólos előnybe a Ferencváros, sőt, Argiropulosz egy perccel később fórból betalált – mindeközben a szerbek sztárja, Granados már két kiállítás és lőtt gól nélkül állt. A szerbek egy videós vizsgálat után mozdultak el a holtpontról, Vogel nagyot védett, de Vlahopulosz lövése centikkel bent volt. A magyar válogatott hálóőrének eszén viszont ötösből ezúttal sem tudtak kifogni, most a négyes döntő után visszavonuló kétszeres olimpiai bajnok Filipovics forgácsolta szét a kapufát. A szerbek – akik Granadost elvesztették a harmadik negyed közepén – fórból szépítettek, majd Mandics az egyik, Filipovics pedig a másik oldalon villantotta meg bal kezét. Mandics a következő magyar támadás végén is látványos gólt szerzett, három szerbet süllyesztett el egy lóbálással, mielőtt a hálóba lőtt. Úgy tűnt, az FTC előnye gyorsan eltűnik, miután két emberelőnyt is eredményesen fejezett be a rivális, viszont a második közben Filipovicsot a Jansikkal szemben elkövetett túlzott keménység miatt kiállították. Gyakorlatilag ezzel a mozdulattal ért véget a pályafutása, mivel a bronzmeccsen már nem játszhat, ráadásul így négyperces emberelőnybe került a Ferencváros és még ötméterest is lőhetett, amelyet Mandics értékesített (12–10).

A Ferencváros belealudt a záró nyolc perc elejébe, a Novi Beograd két gólt szerzett emberhátrányban és kiegyenlített, végül Merkulovnak sikerült ébresztőt fújnia. A kiegészülő belgrádiak másfél perccel a vége előtt egyenlítettek, a túloldalon Mandic fórból hibázott, Molnár viszont labdát szerzett és emberelőnybe került az FTC. Nyéki Balázs vezetőedző időt kért, azonban egy rossz passz miatt lövés sem lett a figurából. A meccs utolsó támadása így a Novi Beogradé lett, az időkérés után Vlahopulosz lövése viszont fölé szállt, így akárcsak a Pro Recco és az Olympiakosz között, ebben az elődöntőben is ötméteresek döntöttek (13–13).

Ebben a párharcban egyetlen játékos hibázott, utolsó lövőként Szkumpakisz próbálkozását Vogel kifejelte, ezzel döntőbe jutott a Ferencváros (18–17).

Zalánki Gergő együttese lesz az ellenfél

A Zalánki Gergővel felálló címvédő Pro Recco ötméterespárbajban győzte le Vámos Márton csapatát, a görög Olympiakoszt a férfi vízilabda Bajnokok Ligája első elődöntőjében.

Az MTI beszámolója szerint a Máltán zajló négyes döntő első szerdai összecsapásán az olasz együttes nagyon gyorsan ellépett riválisától, a görögök azonban háromgólos hátrány dolgoztak le, sőt a hajrában még vezettek is, végül azonban ötméteresek döntöttek – Vámos kettő, Zalánki egy gólt dobott.

Itt a görögöktől ketten is hibáztak – a két magyar értékesítette a maga lövését –, így a Recco a rekordot jelentő, egymást követő negyedik BL-trófeájáért ugorhat medencébe pénteken. A Reccót megelőzően csak egyszer, a jugoszláv Mladost Zagrebnek volt egy triplázása 1968 és 1970 között.

Férfi vízilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő

elődöntő

Ferencváros–Novi Beograd (szerb) 18–17 (4–4, 3–2, 5–4, 1–3, 5–4) – ötméteresekkel

gólszerzők: Mandics 5, Merkulov 3, Argiropulosz 2, Vigvári Ve., Jansik Sz., Di Somma 1-1, illetve Vlahopulosz 4, Pijetlovics, Csuk 2-2, Drasovics, Lukics, Radulovics, Filipovics, Szkumpakisz 1-1

Pro Recco (olasz)–Olympiakosz (görög) 13–11 (3–0, 1–2, 3–3, 2–4, 4–2) – ötméteresekkel

helyosztók (péntek)

a 3. helyért

19.00: Olympiakosz (görög)–Novi Beograd (szerb)

a döntőben

21.00: Ferencváros–Pro Recco (olasz)

(Borítókép: Dusan Mandic, az FTC-Telekom játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének (Final 4) elődöntőjében játszott FTC-Telekom - Novi Beograd mérkőzésen a máltai Gzirában 2024. június 5-én. A Ferencváros bejutott a fináléba, miután ötméteresekkel legyőzte a szerb csapatot. MTI/Szigetváry Zsolt)