Embervadászat 2.0

2009.04.09. 14:17
Egy célpont. Egy játszma. Egy megoldás. A helyszín: a városi dzsungel. A tét: a túlélés. A trófea: értékes. Péntek délben indul az Index budapesti túlélőjátéka, az Embervadászat 2.0.

Február elején mutatta be a Google a Latitude-ot, azt a szoftvert, amely megmutatja ismerőseinknek, merre járunk éppen, és aktuális pozíciónkat elhelyezi a Google Mapsen. Magyarul látni, hol jár a haver.

Zseniális ötlet, csak két baj van vele. Az egyik, hogy adatvédelmi szempontból aggályos, mert az ember holléte, bármilyen furcsán hangzik, magánszférájának részét képezi – van, aki nem szeretné tudatni a nagyvilággal, hogy munka helyett otthon döglik, vagy hogy mennyit ül a budin. Szerencsére a Latitude opt-in, vagyis beleegyezéses alapon működik. Aki nem akarja, nem látják, és persze bármikor ki lehet kapcsolni, akár örökre.

A másik baj a Latitude-dal, hogy a Google sok más újításához hasonlóan Magyarországon nem működik. Legalábbis eddig így tudta mindenki, a szaksajtótól a cég hazai pr-képviseletéig, és így tudtuk mi is.

Nos, jó hírünk van: időközben eltekerhettek egy potmétert Mountain View-ban, mert, mint az előzetes tesztjeinkben bebizonyosodott, a Latitude igenis működik Magyarországon. Úgy, ahogy, de közösségi szolgáltatásnak mindenképpen közösségi teszt jár. Így aztán elhatároztuk, hogy nagyszabású túlélősó keretében próbáljuk ki, mire képes a Google emberkövetője a városi dzsungelben, extrém körülmények, parkolóőrök, kisnyugdíjasok és virágárusok között. Mennyire használható Budapesten a Latitude? Tényleg meg lehet találni vele az ismeretlen romkertben söröző haverokat? Elveszett gyereket? Fontos küldemény címzettjét? Welcome to Embervadászat 2.0.

A verseny

A célpont Budapesten bujkál, zsebében egy Latitude-os mobiltelefonnal, amely a mobilcellaadatok, a GPS-jelek és az közeli Wi-Fi hotspotok alapján folyamatosan jelzi pozícióját a Google Mapsen. A feladat: megtalálni a menekülőt, legalább egyméteres távolságba kerülni hozzá, és hangosan, érthetően kimondani a titkos kódot, ami így hangzik:

"Sanyi vagyok. Mióta beállítottam az Indexet kezdőlapnak, teljesen megváltozott az életem."

A célpont erre a titkos kódra a következő titkos kóddal válaszol:

"Párizsban a Place Pigalle-on árulják a legjobb sült gesztenyét"; majd átadja a felfedezőnek a jól megérdemelt trófeát.

A versenyben bárki részt vehet, várjuk a tech-elit, a programozók, bloggerek, veterán geocacherek jelentkezését, de itt a tavaszi szünet, jelentkezhetnek egész egyetemi évfolyamok, iskolai osztályok, önképző- és szakkörök, sőt az Embervadászat 2.0-át bátran ajánljuk pizzaszállítóknak, bringás futároknak, rendőröknek, postásoknak, vasutasoknak és az átlagembernek is.

Versenyszabályzat

1. A részvételhez mindenképpen kell egy Google-account, ami a Gmail-regisztrációval jár. Ha még nincs, csináljon egyet.

2. Legkésőbb péntek reggel 10 óráig küldjön egy emailt az anarki.index@gmail.com címre. A subject (tárgy) mezőbe írja be, hogy "embervadászat". A mailben írja meg nevét vagy egy kitalált nevet, mindegy. Ha van kedve, esetleg magáról még valamit: hány éves, férfi-e vagy nő, mivel foglalkozik, egyénileg indul-e vagy csapatban, van-e előzetes stratégiája, mit vár a versenytől és mihez kezd az értékes nyereménnyel. Küldhet fényképet is. Ez mind fakultatív, de ártani nem árt. A versenyzők listáját kitesszük az Indexre, úgyhogy csak olyat írjon, amit viszont mer látni.

3. Legkésőbb péntek délelőtt 11-ig kap egy válaszlevelet arra a gmail-es címre, amelyről a jelentkezést küldte. Kattintson a linkre, és csatlakozzon a Latitude-hoz. Jelölje be Anarkit barátjaként.

mlat1 450

A Latitude aktiválásakor három lehetőség közül választhat: az elsővel (Accept and share your location) nemcsak a vadász látja a célpontot, de a célpont is a vadászt, ezt csak advanced usereknek ajánljuk; a másodikat érdemes választani (Accept but hide your location), aki meg a harmadikra klikkel, az nem játszik.

mlat2 450

Fontos: a Google-t állítsa át angol nyelvűre, csak így működik a Latitude.

4. Az Embervadászat 2.0 április 10-én, pénteken déli 12 órakor kezdődik. Fogjon egy netezésre alkalmas telefont, laptopot vagy bármilyen más eszközt, lépjen be a Latitude-ba és lokalizálja a célpontot. Induljon útnak gyalog vagy tetszőleges közlekedési eszközzel, miközben ellenőrzi a célpont helyzetét, és igyekezzen legalább egyméteres távolságba kerülni a menekülőtől. Ha megvan a célpont, jól érthetően mondja ki a titkos kódot ("Sanyi vagyok. Mióta beállítottam az Indexet kezdőlapnak, teljesen megváltozott az életem.")

Ha valóban a célpontot sikerült becserkésznie, és nem egy ártatlan járókelőt, megkapja a titkos válaszkódot ("Párizsban a Place Pigalle-on árulják a legjobb sült gesztenyét"), illetve az értékes trófeák egyikét. Ha nem, hát nem. Próbálkozzon tovább.

5. Ha csapatban indul, csak egy trófea jár.

6. A célpont Budapest közigazgatási határain belül menekül, alaphelyzetben gyalog, folyamatosan bekapcsolt és a helyzetét közvetítő mobiltelefonnal. A telefont nem kapcsolhatja ki, a GPS-jelet nem árnyékolhatja el. Köteles minden 30 percben legalább 5 percig egy helyen tartózkodni. A meneküléshez, 30 percenként egyszer igénybe vehet tömegközlekedési eszközt, de legfeljebb két megállónyi távolságba utazhat, utána le kell szállnia. A verseny során egyszer, általa tetszőlegesen kiválasztott időpontban, de legfeljebb 5 percre igénybe vehet egy menedéket – aluljárót, kapualjat, zárt helyiséget – ahol nem látják a műholdak, így a GPS-jel megszűnik, de a cellainformációból számított tartózkodási hely továbbra is látható.

7. Az Embervadászat 2.0 péntek délután 5 órakor ér véget, vagy amikor elfogy a trófea.

8. A személyes adatokat semmilyen módon nem rögzítjük, nem tároljuk és becsszóra nem élünk velük vissza. A verseny végén ne felejtsen el a Latitude-ból kijelentkezni.

Egyedülálló nyereményeső!

Soha az Index tízéves történetében ekkora nyereményeső nem volt! Akik sikeresen azonosítják a célpontot, a következő trófeák közül választhatnak:

Itt London. Barakonyi Szabolcs, az Index fotósa és Tóth Vali albuma, 3700 forintos értékben. Dedikálva!

Túlkapások. Bodoky Tamás, az Index főmunkatársának tényfeltáró munkája. Érdekfeszítő, cselekményes, fordulatokban bővelkedő és mégis mélyen emberi. 4290 forintos értékben.

A Művelt Alkoholista borzsebkönyve Uj Péter, az Index főszerkesztője és Jónás Csaba szerkesztésében. Cselekményes, szókimondó, sziporkázó és mégis mélyen igaz, 2890 forint értékben. Dedikálva!

konyvek450

Etetés. Szily László, az Index blogigazgatójának műve, amelyből Xantus János készített sziporkázó, megrázó, drámai fordulatokban bővelkedő és mégis mélyen cselekményes filmet. 2490 forint értékben.

Elfelejtett aranyak. Szerző: Ághassy Kovács Attila, az Index sportrovatának munkatársa. Szívbemarkoló, változatos, érdekfeszítő és mégis igazán mély munka, 4900 forintos értékben. Kötve! Dedikálva!

Első HÍRes könyv. Beszélgetés 50 hazai újságíróval a médiáról, Magyarországról. A kötetben megszólalnak: Dudás Gergely, az Index gazdaság rovatának szerkesztője; Miklósi Gábor, az Index politika rovatának munkatársa; Stöckert Gábor, az Index tudomány rovatának munkatársa és Szily László főblogger. 4200 forintos értékben, kötve, részben dedikálva!

The Best of Totalcar. Bazsó Gábor és Winkler Róbert cselekményes, sziporkázó, drámai fordulatokban bővelkedő és mégis mélyen sziporkázó műve, 3980 forintos értékben. Második, javított kiadás! Dedikálva!

Értékellek mint embert póló: az Index szakítósblogjának hivatalos pólója házzal, madárral és lámpavassal

polok450

Az Index 2008-as pólója pálmafákkal és kaszás mókussal. Dedikálta: Király András, az Index politika rovatának szerzője. Egyedi darab!

És végül a fődíj: Pontos labda Dévényi Tibor kissé fakuló aláírásával. Kék színben, fehér pöttyökkel, felbecsülhetetlen értékben.

pontos450

És ez még mind semmi. Bár a versenyt a Google hivatalos támogatása, sőt tudta nélkül hirdettük meg, a cég hazai pr-képviseletének annyira megtetszett, hogy a cikk olvastán felajánlott egy Google-pólót és egy hozzá illő lávalámpát. A lávalámpa meg, aki nem tudná, a világ legkúlabb geek ajándéka a piros tűzőgép után. Mountain View-ban a saját szemünkkel láttuk, amint Scott MCNealy, a Sun akkori vezérigazgatója átveszi az ajándék lávalámpát Eric Schmidtől, a Google főnökétől.

Így már azért van tétje a dolognak, ugye?

gall

Jó embervadászatot!  • Hírek
  • Hírek