Vilhelmina
10 °C
21 °C

A franciáknál megbukott a fájlcserélőtörvény

2009.04.10. 11:30
A francia nemzetgyűlés az előzetes várakozásokra rácáfolva jelentős többséggel elutasította azt a javaslatot, ami a fájlcserélők netről való kitiltását is engedélyezte volna.

A francia médiacégek Sarkozy elnök által támogatott, igen hosszú ideje tartó kampánya szinte biztosra ment – legalábbis a mai napig úgy tűnt. A tervezett törvényi szigorítás értelmében a visszaeső illegális letöltőket és fájlmegosztókat a második figyelmeztetés után bizonyos időre lekapcsolták volna az internetrőlm írja az ITcafé.

Minden esély megvolt arra, hogy ezt a törvénymódosítást elfogadják, mert mind a szenátus, mind pedig az alsóház többsége támogatta. A csütörtöki nemzetgyűlési szavazáson azonban megbukott a javaslat: a szinte üres parlamentben 21–15 arányban leszavazták,.

Az első reakciók vegyesek. Jeremie Zimmermann, az internetezők jogait képviselő La Quadrature du Net igazgatója a polgárok és a polgárjogok győzelmeként értékelte a döntést a testületekkel, cégekkel szemben, míg Christine Albanel, a francia kulturális miniszter keserűen nyilatkozott: Sarkozy elnök, illetve saját maga személyes kudarcának ítélte a szavazás végeredményét.

A tervezet szerint egy ügynökség a kiadói szakma panaszaira reagálva arra kötelezhette volna a szolgáltatókat, hogy a „három dobásod van" elv alapján végső esetben időlegesen letiltsák a felhasználót az internetről.

Fontos megjegyezni, hogy később még megszavazhatják a szigorítást. Az elnöki irodából már jelezték, hogy néhány héten belül újra beterjesztik a javaslat átdolgozott változatát, és meglehet, apró változtatásokkal már sikerül átverni a törvényhozáson.