Szolgáltatóbarát lesz a Bittorrent

2009.08.24. 11:55 Módosítva: 2009.08.24. 13:00
A Bittorrent fájlcserélő technológiába új algoritmusok kerülnek, amelyek a felhasználók földrajzi helyzete alapján felgyorsítják a letöltést. Az internetszolgáltatók is jól járnak, a zeneipar nem annyira.

Még mindig a Bittorrent a világ legjobb technológia, ha nagy méretű fájlokat kell továbbítani, de a fájlcserélő hálózatot nagyon sokan kritizálják. A felhasználók a lassúságára panaszkodnak, míg az internetszolgáltatók arra, hogy leterheli a rendszereiket.

Szeptemberben azonban a svéd Peerialism nevű cégnek köszönhetően megújul a Bittorrent egyik elterjedt szoftvere, az OpenTracker, és az új algoritmusok segítségével mindenki győztes lehet. A cég tesztjei szerint a letöltési sebesség 30-150 százalékkal nő, miközben a hálózat terheltsége 20-50 százalékkal csökken. Ezt úgy oldották meg, hogy bevezették a földrajzi helyzeten alapuló megosztást.

Jelenleg a megosztók és letöltők összekapcsolásáért felelős Bittorrent trackerek teljesen véletlenszerűen választják ki a megosztókat, akiktől a felhasználók elkezdhetik letölteni a tartalmakat. Ez a módszer növeli a Bittorent robosztusságát, de a letöltők sokszor kénytelenek távoli megosztókhoz csatlakozni. Ettől érezhetően lassul a letöltés, és indokolatlanul megnöveli az internetszolgáltatók - főleg a nemzetközi - hálózati forgalmát.

Köztudott, hogy az internetszolgáltatók nem nézik ölbe tett kézzel a Bittorrentet: sokan korlátozzák és szűrik az adatforgalmat, ami a felhasználóknál még lassabb letöltést eredményez.

A szomszéd fűje

A Peerialism szerint intelligensebben kell kiválasztani a kapcsolatokat. A fájlcserélő algoritmusaik az egész internetet feltérképezik, így a BitTorrent tracker képes kiválasztani a legközelebbi megosztásokat. Ha a technológiát sokan elkezdik használni, akkor több forgalom marad a helyi hálózatokon, és talán a szolgáltatók sem éreznek majd késztetést a forgalom szűrésére.

Előnyös, hogy a letöltőknél lévő klienseket egyáltalán nem kell módosítani, viszont az új technológiát használó szolgáltatóknak erősebb processzort és több memóriát kell rakniuk azokba a számítógépekbe, amelyek a Bittorent trackereket kezelik.

Még kérdéses, hogy a nagy zenekiadók mit szólnak a technológia megújulásához. A Peerialism a svéd Global Gaming Factory X netkávézólánc tulajdona, ez a cég akarta megvenni a bíróságon elmeszelt Pirate Bay-t is.  • Hírek
  • Hírek