Tömeges öngyilkossági kísérlet Szingapúrban egy videojáték miatt

2009.09.08. 14:23
A Slayers című videojáték nyolc tinédzser rajongója csoportos öngyilkosságot tervezett Szingapúrban, de a többség visszalépett, miután látták két társuk halálos zuhanását.

A The New Paper szingapúri napilap keddi száma szerint a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a 16 éves Ku Witaya, aki magát taoista médiumnak tartotta, meggyőzte öccsét és hat másik fiút, hogy meg kell halniuk, és ezzel ők is slayerekké, vagyis gyilkosokká válhatnak. Ezek a lények a Slayers című videojátékban ölnek démonokat, a játék sztorija egy elképzelt harmadik világháborúban játszódik.

A gyerekek azt tervezték, hogy leugranak Witaya lakásának tetejéről, de a kijáratot zárva találták. Ekkor Witaya hálószobájába mentek. Ku Witaya és a szintén 16 éves Sia Chan Hong kiugrott a kilencedik emeleti ablakból, és meghalt. A szobában maradt fiúk ekkor úgy döntöttek, inkább mégsem ugranak.

Nem ez az első eset, hogy videojáték miatt lesz öngyilkos egy fiatal. 2002-ben nagy port vert fel a 21 éves Shawn Wooley esete, aki egy online szerepjáték, az Everquest rajongója volt, és egy kaland után öngyilkos lett. A fiú édesanyja a játékot hibáztatta, bár elismerte, hogy a fia beteg volt, pszichológusa depresszióra hajlamos személyiségnek írta le őt. Wooley asszony megpróbálta kideríteni, hogy mi történhetett a játékban, ami Shawn öngyilkosságához vezetett, de nem járt sikerrel.

A szakemberek többsége egyetért abban, hogy a videojátékokban látott erőszak egészséges emberek esetében nem vezet erőszakhoz vagy öngyilkossághoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport