Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tengerbe zuhant a rakétaember

2009.11.25. 16:53
Valószínűleg az erős szél okozta Yves Rossy balesetét. A rakétaember szerda délután a Gibraltári-szorost akarta átrepülni, de eddig ismeretlen okokból a tengerbe zuhant. Helikopter mentette ki, kórházba vitték, de jól van.

Marokkó és Spanyolország között szerda délután a tengerbe zuhant a rakétaemberként ismert Yves Rossy, a svájci légierő volt vadászpilótája. Rossy a testére erősített hajtóművel és egy kétméteres fesztávolságú szárnnyal próbált meg csúcsot dönteni úgy, hogy negyven kilométert repül Tangerből a spanyol partokig, és a világon elsőként saját szárnyán szeli át a Gibraltári-szorost.

0,,7215035,00

Az 50 éves Rossy szokása szerint egy repülőgépből ugrott ki még Marokkó fölött, majd beindította a testéhez erősített jetpacket. A tervek szerint 13 perces repülés után leállította volna az óránként 220 kilométer sebességre képes hajtóművet, és ejtőernyővel landolt volna a dél-spanyolországi Atlanterrában, de az indulás után húsz perccel a tengerben látták úszni. Helikopterrel mentették ki a vízből, és bár úgy tűnt, nem esett komoly baja, elővigyázatosságból kórházba szállították.

A baleset okát egyelőre nem tudni, de az esemény szervezői szerint elképzelhető, hogy az erős széllökések okozták a balesetet.

Rossy, aki a speciális hajtómű után Fusionmannek, azaz fúziós embernek nevezi magát, utoljára tavaly állított fel rekordot, amikor szeptemberben sikerült 55 kilós, négyturbinás hajtóművével átkelnie a La Manche csatornán. Akkor 3000 méter magasan ugrott ki a repülőgépből, és 10 perc alatt tette meg a levegőben a francia Calais és az angol Dover közötti 37 kilométeres utat.