Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Androiddal támadnak a táblagépek

2010.07.15. 17:13
Most az Apple iPad uralja a táblagépek piacát, amit könnyen megtehet, mert egyetlen komoly versenytársa sincs. Nem sokáig lesz ez így, ősszel jönnek Androidot futtató riválisai.

A csúcskategóriás számítógépeiről ismert amerikai Velocity Micro már szeptember 1-én piacra  dobja Cruz nevű táblagépeit. A drágább modell 300 dollárba kerül, és nincs benne mobilnet, csak wifi. Kijelzője 7 hüvelykes és 800 x 480 pixeles, 4 gigabájtos beépített tárhelye mellé adnak egy 8 gigbájtos SD-kártyát is. Van rajta usb port és hét óra alatt merül le az akkuja.

cruz.png

Száz dollárral olcsóbb a másik modell, amelynek alig van beépített memóriája, a hozzá adott memóriakártya is csupán 2 gigabájtos, a wifije lassabb (802.11g), ráadásul a kijelzője nem kapacitív, hanem rezisztív, ami nehezebben reagál az érintésre. Egyetlen előnye, hogy 4:3 képarányú, emiatt könyvolvasóként talán kényelmesebb, mint a drágább modell, amelynél 16:9-es a kijelző.

A Magyarországon is ismert Acer szintén az év végén dobja piacra a táblagépeit, egy 7 hüvelykes és egy 10 hüvelykes verziót. Mindegyikben ARM processzor lesz (az okostelefonokban általában ilyen processzor van), és és az Android operációs rendszer legfrissebb, 2.2-es verzióját futtatják.

Magyarán az Acer kütyüi futtatni tudják majd az Adobe Flashben megírt játékokat és egyéb szoftvereket. Még nem derült ki, hogy a Flash tartalmak lejátszását hardveresen is gyorsítják-e, márpedig ez nagyon fontos a jó felhasználói élményhez. A tajvani cég anyaországában távközlési szolgáltatókkal is tárgyal az eszközök forgalmazásáról.