Lenyomta az e-könyv a nyomtatottat

2010.07.20. 12:00
Az Egyesült Államok vezető könyvekereskedője, az Amazon már több elektronikus könyvet értékesít, mint amennyi hagyományos, kemény fedeles, nyomtatott kötetet. A cég csökkentette a Kindle nevű könyvolvasó árát.

Sikeres negyedéves eredményről számolt be az Amazon, és az eladások azt bizonyítják, hogy a nyomtatott könyvek ideje hamarosan véget ér. A teljes negyedév eladásait tekintve minden 100 nyomtatott könyvre 143 elektronikus könyv jutott, és a különbség egyre nagyobb: az utolsó hónapban már 80 százalék volt a különbség az e-könyvek javára. (Ebben az összehasonlításban a nyomtatott könyvek alatt csak a hardcover, azaz kemény fedeles első kiadásokat kell érteni, a puha fedeles, paperback másodkiadásokkal együtt valószínűleg még mindig a papír vezet.)

2010 első hat hónapjában háromszor annyi elektronikus könyvet adtak el, mint egy évvel ezelőtt, az áruház azonban pontosabb adatokat nem közölt. Mindezt úgy érték el, hogy csupán 630 ezer különféle e-könyvet árulnak, ami elenyésző a több milliós nyomtatott kínálathoz képet.

amazon kindle 21

Jeff Bezos, az Amazon vezetője szerint az e-formátum növekvő eladásai annak is köszönhetők, hogy az áruház által kínált Kindle-olvasó ára jelentősen, 259 dollárról 189 dollárra csökkent. Ezen kívül az e-könyvek számítógépeken és a legtöbb okostelefonon is olvashatók.

A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint a nyomtatott könyvek piaca évek óta stagnál, ezzel szemben az e-könyvek piaca 2010-ben 1,6 milliárd dollárra nő a tavalyi 1 milliárd dollárról. Amerikában a teljes könyvpiacból már 12 százalékot hasítanak ki az e-könyvek, ami optimista becslések szerint idén karácsonyra akár 20-ra is emelkedhet.

Így néz ki a Txtr
Így néz ki a Txtr

Magyarországon a Txtr nevű könyvolvasóval próbálják felépíteni az e-könyvek piacát, és erős másolásvédelemmel próbálják megakadályozni, hogy a felhasználók vásárlás helyett egyszerűen lemásolják a tartalmakat. Amint korábbi cikkünkben megírtuk, az e-könyvek terjesztéséhez szükséges hardveres és szoftveres háttér már megvan, egyedül a könyvek hiányoznak.  • Hírek
  • Hírek