Jelentsd fel magad a Facebookon!

2010.08.19. 11:41
Új szolgáltatással bővült a Facebook, ezentúl megoszthatjuk ismerőseinkkel, éppen hol vagyunk. A Facebook Places a két legnagyobb helymeghatározó szolgáltatással, a Foursquare-rel és a Gowallával fogott össze. Egyelőre csak az Egyesült Államokban működik a szolgáltatás.

Többször írtunk már a helyzetmegosztó alkalmazásokról, ezek (illetve mobilunk) segítségével tudatjuk barátainkkal, éppen hol vagyunk, így ők is könnyen megtalálnak anélkül, hogy bármit megbeszéltünk volna. A legnagyobb ilyen szolgáltató a Foursquare több mint 2,5 millió felhasználóval. Itthon is egyre növekszik a felhasználók száma, de még mindig egy nagyon szűk réteg jelentkezik be, ezt a nagyobb eseményeken, például a Szigeten láthattuk.

A helyzetmegosztó alkalmazások most egy új korszakhoz érkeztek, a Facebook is beszáll a játékba. Már néhány hete rebesgetik, hogy ők is indítanak hasonló szolgáltatást, de eddig nem volt egyértelmű, hogy magukban vagy valamely meglévő szereplővel társulnak. Szerda éjjel a közösségi oldal bejelentette, hogy bevezetik a Facebook Places nevű alkalmazást, mellyel a felhasználók bejelentkezhetnek különböző helyekre és ezt közölhetik is az ismerőseikkel.

Hónapokat dolgoztak a szolgáltatáson – mondta Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató. Három okot sorolt fel, miért érdemes használni: segít megosztani a barátokkal, hogy vagyunk, látjuk, a barátaink hol vannak és segít új helyeket felfedezni.

Nem egyértelmű, mi lesz most a két legnagyobb helyzetmeghatározó szolgáltatással, a Foursquare-rel és a Gowallával. A tegnapi bejelentésen mindenesetre ott voltak a cégek vezetői és csalódottságukat visszafogva arról beszéltek, hogy mennyire sok lehetőséget jelent a Facebook Places API használata. Az együttműködés azonban nem kétoldalú, például a gowallás bejelentkezések megjelennek Facebookon, de a facebookos bejelentkezések nem jelennek meg Gowallán.

Maga a szolgáltatás két módon érhető el, a mobil böngészőjébe a elérhető a touch.facebook.com címen, illetve frissült az iPhone-os Facebook-alkalmazás is. Olyan mobilokon lehet bejelentkezni, melyeken van internet, esetleg gps, az utóbb ahhoz kell, hogy pontosabban meghatározható legyen a helyzetünk. Androidra és BlackBerryre nem készült még külön alkalmazás. További korlátozás, hogy egyelőre csak az Egyesült Államokban lehet használni, így nem tudtuk kipróbálni itthon.

A Places nem arra van, hogy megosztjuk a világgal, hol vagyunk, hanem hogy a barátaink tudják éppen merre járunk – magyarázta Michael Sharon termékfejlesztő. Bejelentkezésnél a Falon mutatja egy kis logó, hogy hol vagyunk. A szolgáltatás teljesen le lehet tiltani, illetve meg lehet határozni azt a kört, akikkel megosztjuk tartózkodási helyünket.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM