Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

A Microsoft megvette a Skype-ot

2011.05.10. 11:19

A Skype-ot az elmúlt néhány napban már hírbe hozták a Google-lal, a Facebookkal és most legutóbb a Microsofttal is. Úgy tűnik, ez utóbbi pletyka igaznak bizonyult, a Wall Street Journal hétfő este még azt írta, nagyon közel a megállapodást a Microsoft és a Skype között, a WSJ által működtetett oldal szerint a hírt meg is erősítették.

Kedden jelentik be, hogy a Microsoft 8,5 milliárd dollárért megvásárolta a luxemburgi székhelyű Skype-ot. Ez a Microsoft legnagyobb akvizíciója az utóbbi három évtizedben, a hírek szerint maga Steve Balmer vett részt a tárgyalásokon. Fontos lépés ez a Microsoftnak, szeretnének jelentős szereplőivé válni az internetes kommunikációnak is.

K EPA20110510057

A Skype megvásárlásával a Microsoft egy ismert névhez jut. A Skype-ot két fejlesztő, Niklas Zennstrom és Janus Friis alapította 2003-ban (ők álltak a híres-hírhedt Kazaa fájlcserélő mögött is), mára már 663 millió regisztrált felhasználója van. Az eBay 2005-ben vásárolt részesedést 2,6 milliárd dollárért, de négy év múlva, 2009-ben ennek 70 százalékát adja el magánbefektetőknek. Az eBay terve az volt, hogy az eladók és a vásárlók közötti kommunikációs csatornává alakítják a Skype-ot, de ez nem sikerült. Az ügylet egyébként 2,75 milliárd dollárra értékelte a Skype-ot.

A Skype-nak nem volt túl rózsás az elmúlt éve, hétmillió dolláros veszteségről számoltak be. Ezen kívül 686 millió dolláros adóssága is van a cégnek.

Egyelőre egyik cég sem akar nyilatkozni a megállapodásról.