Sokkal kevesebbet érhet a Groupon

2011.10.04. 12:26

A Groupon kénytelen átgondolni tőzsdére lépését, és sokkal kisebb részvényárakkal tervezni. Ennek számos oka van, egyrészt át kellett írniuk az eredménybeszámolót, az utóbbi időben menedzsmentgondjaik voltak – emiatt a befektetők bizalma megrendült.

Szeptember végén kötelezte arra az amerikai tőzsdefelügyelet a Groupont, hogy változtassa meg pénzügyi jelentését, mert magasabb bevételt jelentett, mint amennyi valójában volt. A kuponszájt korábban azt jelentette, hogy 713,4 millió dolláros bevételt termelt, a tőzsdefelügyelet szerint azonban csak 312,9 millió dollárt termeltek. A különbség oka a Groupon sajátos számítási modellje.

A menedzsmentprobléma azt jelenti, hogy egy év alatt már a második ügyvezető lépett ki a cégtől. Egy hete Margo Georgiadis ügyvezető döntött úgy, visszatér a Google-hoz. Két hónapja a korábbi ügyvezető, Rob Solomon döntött ugyanígy.

Ezek a hírek elbizonytalaníthatják a befektetőket, sokan aggódnak, hogy a cég értékének húszmilliárdra való értékelése egyszerűen túlzó. A Bloomberg az IPOX Schuster alapítóját, Josef Schustert idézi, aki szerint a cég értéke akár 3-5 milliárd dollár közé is eshet. Ami ugye messze van a remélt 25 milliárdtól.

De messze van attól a hatmilliárdtól is, amit korábban a Google ajánlott a kuponoldalért.

Julie Mossler, a Groupon szóvivője nem kommentálta a híreket és a cég terveiről sem beszélt. Annyi bizonyos, hogy a cég már elhalasztotta tőzsdére lépését a piaci helyzet és a cég körüli bizonytalanságok miatt.  • Hírek
  • Hírek