Elhunyt a Commodore alapítója

2012.04.10. 10:50

Vasárnap elhunyt Jack Tramiel, a Commodore International alapítója és a számítástechnika iparág létrejöttének egyik legfontosabb alakja. 83 éves volt.

Tramielnek egy lengyel zsidó család gyermekeként sok viszontagságon kellett átmennie, a második világháborúban őt és szüleit először Auschwitzba deportálták, majd apjával együtt átszállították a Hannoverhez közeli Ahlemben lévő munkatáborba. Onnan 1945 áprilisában megszöktették, és 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált.

Tramiel 1954-ben alapította a Commodore-t, a cég eleinte írógépek javításával és irodabútorokkal foglalkozott. Az üzletember érdeklődött az elektronika újdonságai iránt, ezért később a cég kínálatába bekerültek a digitális órák, a szövegszerkesztő gépek, és az első üzleti számítógépek. A hetvenes évek második felében Tramiel már saját számítógép készítésén gondolkozott: 1976-ban megvásárolta a MOS Technologies nevű csipgyártót, 1980-ban pedig bemutatta a VIC-20-at, a Commodore 64 elődjét.  A gép sikeres volt – pár év alatt egymillió darabot vettek belőle –, de legnagyobb haszna abban rejlett, hogy Tramiel felismerte a gépre készült játékok korlátait.

Jack Tramiel (balra) és Michael S. Tomczyk, a cég marketingese az egymilliomodik Commodore VIC-20-as mikrokompjúter eladásának ünnepén.
Jack Tramiel (balra) és Michael S. Tomczyk, a cég marketingese az egymilliomodik Commodore VIC-20-as mikrokompjúter eladásának ünnepén.
Fotó: michaeltomczyk.com

A gép utódja volt az 1982 elején bemutatott Commodore 64 minden idők legkelendőbb számítógépe. A C64 szeptember elején került a boltokba az ígért 595 dolláros áron, sikerét annak köszönhette, hogy sokkal olcsóbb és több tekintetben fejlettebb is volt riválisainál. A cég agresszív üzletpolitikával 1983 januárjában már 400 dollárért adta a gépet, majd olyan akcióval állt elő, ami alapjaiban rengette meg a piacot: minden, C64-et vásárló vevőnek 100 dollárért beszámították a régi számítógépét.

Amikor 1984-ben távoznia kellett az általa alapított cégből, Tramiel megvette az Atari fogyasztói termékekkel foglalkozó részlegét, és megalapította az Atari Corporation nevű céget. Játékosok, mérnökök és tudósok generációi köszönhetik Tramielnek az első megfizethető számítógépet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport