C64 mindörökké

2011.04.08. 19:29
A Commodore USA nevű cég feltámasztja a nyolcvanas évek legendás számítógépét, a Commodore 64-et. A felújított gép valójában egy linuxos pécé lesz a régi C64-re megszólalásig hasonló házban, opcionális C64-móddal. A rajongók fele lelkesedik, és rohan előrendelni, a másik fele hullagyalázást emleget; minden menetrend szerint zajlik, hiszen nem ez az első eset, hogy valaki a C64 felújításával próbálja meglovagolni a retróhullámot. Az eddigi próbálkozások mind megbuktak.

A Commodore céget egy lengyel írógépszerelő, Jack Tramiel (eredeti nevén Idek Tramielski) alapította Kanadában, 1954-ben. A cég eleinte irodatechnikával foglalkozott, aztán a hetvenes évek végén, az első otthoni számítógépek megjelenésekor gyorsan kapcsolt, felvásárolta a MOS Technologies csipgyártót, és saját számítógépet dobott piacra: ez volt 1980-ban a VIC-20, a C64 közvetlen elődje (első ránézésre nehéz is megkülönböztetni tőle), amit két év múlva követett a legenda születése.

Load "$",8,1

A C64 olcsó volt, és sok szempontból lekörözte a konkurenciát: grafikus képességeit, hangját az IBM PC-k csak évek múlva tudták utánozni, akkor is csak a gépekhez külön megvehető, drága kiegészítőkkel. A C64 az otthoni számítógépek elterjedésének egyik legnagyobb hajtóereje lett. 1993-ig gyártották, 30 milliót adtak el belőle – mai szemmel nézve egészen elképesztő, hogy több mint tíz éven keresztül egy milliméternyi hardveres fejlesztés nélkül sikeres tudott lenni.

1994-ben aztán a cég csődbe ment, a C64 és utódai nem tudtak lépést tartani az egyre olcsóbb pécékkel, játékfronton (ami a Commodore legnagyobb erőssége volt) pedig a Nintendo és a Sega negyedik generációs konzoljaival, a SNES-sel és a Megadrive-val. Ezzel elkezdődött a lassan két évtizede tartó kísérletsorozat a Commodore és a C64 feltámasztására, aminek eredményeképpen eddig leginkább életképtelen zombikat láthattunk.

A csődeljárás csaknem egy évig húzódott (a cég a Bahamákon volt bejegyezve, és az offshore ügyintézés már akkoriban sem volt egyszerű), a Commodore márkanév végül a német Escomhoz került 12 millió dollárért. Az a cég egy év múlva szintén bedőlt, és továbbadta a jogokat a holland Tulip Computersnek. 2004-ben 24 millió euróért egy másik holland vállalat, a Yeahronimo vette meg a márkanevet, ami azonnal átnevezte magát Commodeore Internationalre. Innen kerültek végül a jogok a Commodore USA-hoz.

Az eredeti
Az eredeti

?Syntax Error

A C64 feltámasztására tett első kísérlet a Commodore One volt, egy pécéalaplap, processzorral-memóriával, amivel lehetett C64-et emulálni. Ahhoz, hogy működjön a gép, házat, tápegységet, billentyűzetet és meghajtókat is kellett hozzá venni, nem véletlen, hogy nem aratott különösebben nagy sikert. A készítője, egy Jeri Ellsworth nevű mérnök aztán az egyszer már elkészült áramköröket és csipeket újra felhasználta a C64DTV nevű kütyüben, ami valójában egy tévére köthető joystick volt, a talpazatába beépített mini C64-gyel, plusz egy tucat játékkal a memóriájában. Egy időben Magyarországon is lehetett kapni, aztán eltűnt, az Ebayen azóta vadásznak a gyűjtők a bontatlan példányokra.

2003-ban Kínából származó Commodore márkájú mp3-lejátszók tűntek fel a piacon, főként Európában, aztán az akkori licenctulajdonos Tulip maga is megpróbálkozott ezzel, különösebb siker nélkül (akkor már a harmadik generációjánál tartott az iPod, egy fapados lejátszó az ismert márkanévvel sem rúghatott labdába mellette). Ezzel párhuzamosan indult a ma már halott CommodreWorld.com portál, ami egyrészt online zeneáruház volt, másrészt C64-es programok hivatalos letöltőközpontja emulátorokhoz; magyarán egy C64-es iTunes és App Store egyben. A bukását az okozta, hogy a rajongótábornak már megvoltak a bejáratott oldalai, fórumai, letöltőhelyei, semmi újat nem mutatott nekik.

2007-ben játékokra optimalizált pécécsaládként, egy év múlva olcsó, 10 collos kijelzőjű notebookként próbálták a C64-et újra piacra dobni, újradizájnolva, átépítve, kizárólag a márkanevet és az ismerős C= logót megtartva, két újabb bejegyzéssel gyarapítva a bukott Commodore-zombik névsorát.

Poke 1019,255

A C64-rajongók máig milliós táborát nemigen viselik meg a bukások, ők elvannak a pécén (sőt, már iPhone-on is) futó emulátorokkal, újraírják a régi C64-es játékokat mai hardverekre, és még ma is készülnek programok a jó öreg hatvannégyesre. Hogy a pár hét múlva megjelenő legújabb C64-re vevők lesznek-e, nem tudni, a cég szerint mindenesetre alig bírják feldolgozni az előrendeléseket.

Adios, Amiga

A C64 mellett a cég másik legnagyobb sikerű számítógépe, az Amiga is feltámadhat, a név felhasználási jogait éppen árulja a jelenlegi tulajdonos. A géphez tartozó technikai szabadalmak viszont a tajvani pécégyártó Acernél vannak, így ha lesz is új Amiga, annak még kevesebb köze lesz az eredeti géphez, mint az új C64-nek az ős-C64-hez.  • Hírek
  • Hírek