Tekla
7 °C
19 °C

Meggyalázzák a Commodore 64 emlékét

2010.04.16. 13:49
A nyolcvanas évek legsikeresebb otthoni számítógépe, a Commodore 64 nevét akarja használni egy amerikai üzletember, hogy piacra dobjon egy pc-szörnyet. A jogi kérdések még tisztázatlanok.

Március közepén járta meg a sajtót a hír, hogy a Commodore USA nevű amerikai vállalat Commodore 64 néven dobna piacra egy számítógépet. A gépben állítólag 64-bites, négymagos processzor lesz, valamint dvd-meghajtó, fél terabájtos merevlemez, gigabites ethernet és... beépített billentyűzet és touchpad. A laptopok és a számítógépek e furcsa mutánsa külsőleg távolról hasonlít a nyolcvanas évek legendás Commodore 64-esére, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a szaksajtó ne röhögje körbe a kezdeményezést, illetve ne a C64-es meggyalázásaként értékelje a próbálkozást. „A nap vicce” – írta márciusban az IT Café.

Az eredeti Commodore 64
Az eredeti Commodore 64

Most újabb részletek derültek ki a projektről, a Registernek sikerült elérnie a Commodore USA vezetőjét, Barry Altmant. Altman elmondta, hogy a gép júniusban jelenik meg, lehet, hogy Commodore 64 néven, lehet, hogy más Commodore márkanéven (a cég honlapján most éppen Commodore Phoenix szerepel), de az is lehet, hogy nem Commodore néven. A védjegykérdések ugyanis nem tisztázottak.

Commodore Phoenix
Commodore Phoenix

Altman a portálnak elismerte, nincs még joga ahhoz, hogy Commodore néven adja ki a gépet, csak ideiglenes megegyezéseket kötött. Sőt, márciusban, amikor lábra kapott a hír, egyáltalán nem volt semmilyen szerződése – éppen azért dobta be a Commodore nevet újra a köztudatba, hogy jelentkezzenek nála a jogtulajdonosok. Jelentkezett is egy holland cég, a Commodore Gaming vezetője, Taco van Sambeek.

Commodore Amigo
Commodore Amigo

A 2005-ben alapított cég célja „a klasszikus C64-es játékélmény újraélesztése különböző platformokon”, de mivel az eredeti Commodore név hardvernél történő felhasználási jogait nem birtokolja, van Sambeek nem tudott olyan üzletet kötni Altmannal, mint amilyet az amerikai üzletember remélt. Altman ezután egy másik cégnél, a Commodore Licensing BV-nél próbálkozott, ettől a vállalattól már kapott egy engedélyt a név felhasználására addig, amíg le nem zárulnak a további tárgyalások.

Az eredeti Commodore 64 1982-ben jelent meg a piacon, 595 dolláros árával eleve olcsó volt, de néhány hónap alatt 300, majd 200 dollárra csökkent az ára, így villámgyorsan elterjedt. Jack Tramiel, a gépet kiadó Commodore International vezetője 1984-ben távozott a cégtől, addig havonta félmilliót adtak el a C64-ből. Tramiel becslése szerint összesen 22 és 30 millió közötti példányszámban kelt el a Magyarországon is népszerű gép. 1994-ben a Commodore International csődbe ment, a márkához kapcsolódó jogokat több európai cég vette meg. A Commodore névvel később többször megpróbáltak pc-t kiadni, minden esetben csúfos bukás lett a vége.