Huba
17 °C
33 °C

Megint tönkremegy a Commodore

2008.04.21. 16:35
Világhírű cég volt az amerikai Commodore International, de kilencvenes évek elején becsődölt. Azóta a márkanév más cégekhez került, amelyek szintén becsődöltek.

Harminc évvel ezelőtt a Commodore volt a számítástechnika sztárja, az elmúlt években azonban csak baj van vele. Az eredeti amerikai cég 1982-ben bemutatta minden idők legnépszerűbb személyi számítógépet, a játékok futtatására is alkalmas Commodore 64-et, amelynek a sikeréből egy évtizeden át talpon tudott maradni.

Csőd csőd hátán

A Commodore International 1994-ben csődbe ment, és a márkanév tizennégy millió dollárért a német Escomé lett. A vállalatnak nem volt sok ideje kihasználni a szerzeményét, mert két éven belül csődbe ment, így 1997-ben a Commodore a holland Tulip Computers tulajdonába került. Ők 2005-ben túladtak rajta, 2004-től a szintén holland Yeahronimo kezeli a patinás márkanevet.

Az elmúlt három évben videolejátszókon és joystickokon jelent meg a Commodore logója, de a termékek nem arattak nagy sikert, és a cég sok alkalmazottjától megvált az elmúlt hónapokban. A vállalat a korábbi előrejelzésénél jóval alacsonyabb éves bevételt vár, a Register informatikai lap tudomása szerint jövő pénteken tízmillió eurós veszteségről számol be a részvényesek közgyűlésén.

A problémák azonban itt még nem értek véget. Korábbi alkalmazottak fenyegetik perrel a céget, és múlt hónapban a Commodore pert vesztett egy korábbi partnerével szemben; a Phillar nevű cég azt kifogásolja, hogy nem kapott elég pénzt, ezért kilencmillió eurós kártérítést követel.

Három holland hitelező is pénzt követel, és a csődbírósághoz fordultak, hogy behajthassák a tartozást. A Commodore azt állítja, hogy nem tudott a csődkérvényről, és hogy igyekszik megoldást találni a problémára. A cég azt állítja, hogy a napi működését nem befolyásolja a jogi csatározás. A Commodore márkájú játékgépek és médialejátszók gyártásával másik vállalatok foglalkoznak.