Erzsébet
1 °C
4 °C

Megint tönkremegy a Commodore

2008.04.21. 16:35
Világhírű cég volt az amerikai Commodore International, de kilencvenes évek elején becsődölt. Azóta a márkanév más cégekhez került, amelyek szintén becsődöltek.

Harminc évvel ezelőtt a Commodore volt a számítástechnika sztárja, az elmúlt években azonban csak baj van vele. Az eredeti amerikai cég 1982-ben bemutatta minden idők legnépszerűbb személyi számítógépet, a játékok futtatására is alkalmas Commodore 64-et, amelynek a sikeréből egy évtizeden át talpon tudott maradni.

Csőd csőd hátán

A Commodore International 1994-ben csődbe ment, és a márkanév tizennégy millió dollárért a német Escomé lett. A vállalatnak nem volt sok ideje kihasználni a szerzeményét, mert két éven belül csődbe ment, így 1997-ben a Commodore a holland Tulip Computers tulajdonába került. Ők 2005-ben túladtak rajta, 2004-től a szintén holland Yeahronimo kezeli a patinás márkanevet.

Az elmúlt három évben videolejátszókon és joystickokon jelent meg a Commodore logója, de a termékek nem arattak nagy sikert, és a cég sok alkalmazottjától megvált az elmúlt hónapokban. A vállalat a korábbi előrejelzésénél jóval alacsonyabb éves bevételt vár, a Register informatikai lap tudomása szerint jövő pénteken tízmillió eurós veszteségről számol be a részvényesek közgyűlésén.

A problémák azonban itt még nem értek véget. Korábbi alkalmazottak fenyegetik perrel a céget, és múlt hónapban a Commodore pert vesztett egy korábbi partnerével szemben; a Phillar nevű cég azt kifogásolja, hogy nem kapott elég pénzt, ezért kilencmillió eurós kártérítést követel.

Három holland hitelező is pénzt követel, és a csődbírósághoz fordultak, hogy behajthassák a tartozást. A Commodore azt állítja, hogy nem tudott a csődkérvényről, és hogy igyekszik megoldást találni a problémára. A cég azt állítja, hogy a napi működését nem befolyásolja a jogi csatározás. A Commodore márkájú játékgépek és médialejátszók gyártásával másik vállalatok foglalkoznak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?