Diána
11 °C
22 °C

A technológia Nobel-díját kapta a Linux atyja

2012.04.20. 13:47
A Finn Technológiai Akadémia által kiosztott Millenium-díjat 2012-ben Linus Torvalds, a Linux atyja, valamint a fizikusként és őssejtkutatóként dolgozó dr. Shinja Jamanaka kapta. Bár a technológiai innovációért nem osztanak Nobel-díjat, a Millenium tulajdonképpen ennek a megfelelője - a rangos díj tehát voltaképpen a Nobel-díjjal egyenértékű kitüntetés.
Linus Torvalds
Linus Torvalds
Fotó: Michael Grecco

A rangos Millenium-díjat korábban négy alkalommal osztották ki; hogy a kitüntetésre csak a technológia legnagyobb innovátorai jogosultak, azt remekül példázza, hogy korábban olyanok kapták, mint a World Wide Web szellemi atyja, Sir Tim Berners-Lee.

A 2012-es díjátadón kitüntetett Linus Torvalds és és Shinja Jamanaka összesen körülbelül egymillió eurónak megfelelő pénzjutalomban részesültek az emberiséget és a technológia fejlődését szolgáló munkásságukért. Torvalds megérdemelten kapta a kitüntetést: az elmúlt két évtizedben a világon számtalan eszközre telepítették a linux kerneljét, függetlenül attól, hogy tudományos számológépről, okostelefonról vagy szuperszámítógépről beszélünk.

A bizottság szerint Torvalds teljesítménye nagy hatást gyakorolt a szoftverfejlesztésre, valamint a nyílt forráskódú szoftverek kultúrájának terjesztésére. A Finn Technológiai Akadémia bizottsága szerint a linux alapú rendszerekre fordított fejlesztések időtartama a 73 ezer évet is elérheti.

Az ismeretlen ismerős

Az asztali gépek piacán a linux alapú rendszerek részesedése elhanyagolhatónak mondható; emiatt sokan jelentéktelennek tartják. Ennek ellenére a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépein éppúgy megtalálható a linux kernelje, mint a legtöbb szerveren. A Facebook, a Google, az Amazon és más óriáscégek is kizárólag linuxot futtatnak a szervereiken.

Szintén a nyílt forráskódú operációs rendszernek köszönhető, hogy segített megteremteni a világméretű együttműködés kultúráját, melynek keretében megszülethetett a Red Hat, a Canonical, vagy a SUSE. Nem beszélve arról, hogy képességeit tekintve a Linux szinte semmiben nem marad el a fizetésköteles operációs rendszerektől - csak éppen ingyen letölthető és terjeszthető.