Magyarul is ért már a Windows 8

2012.06.01. 21:21
Kezd összeállni a jövő operációs rendszere, ami kimondottan az online tartalmak és közösségek működésével van összehangolva. Az utolsó nyilvános bétával már nagyon jó lett a Windows 8, érdemes kipróbálni.

Bő fél évvel a Windows 8 bemutatása után megjelent az új operációs rendszer utolsó nyilvános próbaváltozata, a Preview Release. Június első hetére ígérték, de úgy tűnik, gyorsan haladnak a Microsoft programozói, mert már május utolsó napján elérhetővé tették a telepítőfájlokat. Készültem a tesztre, már két napja az asztalomon áll egy viszonylag modern irodai gép, amit direkt ehhez a teszthez kértem kölcsön. A Dell Optiplex 790-ben 3,3 gigahertzes Core i3-as processzor, 2 gigabájt RAM és 500 gigabájtos merevlemez van.

Telemetriával támadtak

Előző tesztemben a Windows 8 sok hibájára mutattam rá, de a Microsoft magyar szakértői, Bátorfi Zsolt és Tóth András nemrég elárulták, hogy csupán egy trükkös fejlesztési módszer áldozata lettem. A Microsoft széndékosan úgy alakította ki a Windows 8-ra letölthető demó programokat, hogy mindegyikben másféle hiba legyen. Így a felhasználói visszajelzésekből, valamint automatizált telemetriai eszközökkel könnyen ki lehet találni, hogy mely menüpontok vannak rossz helyen, hol kell túl sokat vacakolni az egérmutatóval.

Néhány, általam súlyosnak ítélt hibát már ki is javítottak, például a többmonitoros rendszereken (ilyen a normál asztali gépem) mindegyik kijelző mindegyik sarkában elérhetők a Windows 8 menüi. Vannak azonban változatlan dolgok, ebben a verzióban is megvan még a Windows 7 örőksége, az Aero kezelőfelület, amiről a Microsoft már bejelentette, hogy lecseréli. A végleges Windows 8-ban bizonyára így is lesz, addig még van legalább 4 hónapunk.

Welcome Hungary!

A Windows 8 Release Preview félig már megtanult magyarul, az új, színes csempékből álló Metro interfészen a Kapcsolatok, Üzenetek, Időjárás és tucatnyi beépített program magyar kezelőfelületet kapott, de még van a listán néhány angol alkalmazás, mint például a Mail, a Desktop és a Store. Már ettől a néhány magyar nyelvű programtól jobban elnyerte a tetszésemet a Windows 8, de ez mind semmi, mert vannak magyar fejlesztésűek is: az egyik a Windows Phone platform slágerszoftvere, a koktélrecepteket kínáló Cocktail Flow, a másik az 576 Kbyte című játékmagazin újságolvasó alkalmazása.

Döbbenetes mennyiségű app érhető el máris a Metro felületen, amiből arra következtetek, hogy a Windows 8 őszi megjelenésekor több tízezerre is rúghat majd a szoftverbolt kínálata. Ez nagyon fontos, mert még a mostani kiadásban is túl gyakran kell oda-vissza ingázni a Metro interfész és a régimódi Asztal között. Nekem az tűnt a legzavaróbbnak, hogy a Metro menüjében csak a legfontosabb beállítások érhetők el, a ritkábban használt funkciókat 3-5 extra kattintással tudom elérni. Ráadásul olyan kerülőutakon, amiket csak a Windows 7 gyakorlottabb felhasználói ismernek. Ez lassíthatja a Windows 8 elterjedését, különösen, ha arra gondolunk, hogy pár százmillió ember csak az elmúlt fél-egy évben váltott át Windows XP-ről Windows 7-re, tehát még az utóbbit sem volt idejük alaposan megismerni.

Emlékszik ránk

Mivel aktívan használom a Live.com fiókomat, és a Windows 8-ba is azzal jelentkeztem be, telepítés után rögtön egy személyre szabott rendszer várt rám. A fényképek menüpontban megjelentek a Skydrive tárhelyen és a Facebookon tárolt képeim, az üzenetküldővel MSN-en és Facebookon is tudok csevegni, ki van töltve a naptáram, és az emailjeim is láthatók. Az Xbox Live menüjében pedig ott ácsorgott főnököm, Stöki avatarja, ami nem egy szívderítő látvány, de azért jól mutatja, hogy a Windows 8 milyen sokféle közösségi szolgáltatással van összekapcsolva.

Persze még vannak javítandó dolgok, a levelezőben például jól lenne átméretezni az emailek listáját, mert alapbeállításnál csak a tárgy eleje látszik, amiből nem tudom eldönteni, hogy melyik email érdekes.

A kapcsolatoknál muszáj lesz átvenni a Windows Phone rendszerét, amiben össze lehet fűzni egy ember több címét. Most ugyanis minden embernek külön-külön névjegye van a Twitter-, Linkedin-, Gmail- és Facebook profiljával, így könnyen több ezer bejegyzésessé duzzad a címlista. Az is jó lenne, ha nemcsak kedvenceket lehetne kijelölni, hanem csoportokba (család, kollégák, haverok) lehetne szervezni a névjegyeket. A névjegyalbumban megnézhetjük az ismerősök Facebook- és Twitter-bejegyzéseit, és bár nem olyan profi a találás, mint a kiforrott közösségi alkalmazásokban, a megosztott képek nézegetéséhez ez is megteszi.

A Microsoft szerencsére kijavította a multimédiás lejátszók legnagyobb hibáját, így most már nem kell megnyitni a régimódi Médialejátszót ahhoz, hogy megjelenjenek a zenéink és videóink. Egyszerűen bemásoltam a fájlokat a saját megfelelő mappámba, és a lejátszókban rögtön megjelent a tartalom. A Metro alapú Internet Explorerben pedig megjelent a Flash korlátozott szintű támogatása, amit jelen pillanatban azt jelenti, hogy az Index.hu reklámjai nem jelennek meg, a Youtube viszont igen. Az Indavideo filmjei is lejátszhatók.

Kezd összeállni

Mindenkinek azt javaslom, hogy próbálja ki a Windows 8-at, a tartalomiparban dolgozóknak pedig egyenesen kötelezővé tenném a használatát, mert érdemes megismerni a Microsoft módszerét, amivel vonzóvá tehetők a tartalmak. A könyvek digitális változatai, például a recepteket kínáló iCookbook és a Cocktail Flow olyan szépek, mint a legjobb minőségű papírra nyomtatott szakácskönyvek, amiknek az ára simán eléri a tízezer forintot. Csak éppen a digitális szakácskönyvbe mindig érkeznek új receptek, és a többi felhasználó hozzászólásai is jól jöhetnek, amikor nekiállunk főzőcskézni.

A híroldalak és magazinok pedig egészkijelzős fotókkal, jól olvasható szövegdobozokkal, egyetlen kattintással előhívható menürendszerrel és beépített megosztási lehetőséggel teszik kényelmessé a hírfogyasztást. A Windows 8-ban az újságok olyan címlapot vagy gyűjtőoldalt készíthetnek maguknak, amivel nem kell mindent elárulniuk az olvasóik szokásairól (mint mondjuk a Facebook-oldalak esetében), de a csempés Start menüben olyan helyre kerülhetnek, ahol a felhasználók nagyon gyakran megfordulnak.

A Windows 8 nagyon jó operációs rendszer lesz, és el kell felejteni azt a kritikát, hogy nincs többé hagyományos Start menü. Walkman sincs, videomagnó sincs, a halott technológiákat el kell engedni. A Microsoft jövőbe mutató Windowst rakott össze, ami sokkal mélyebben és ügyesebben van összedrótozva az internettel, mint bármely másik riválisa. A látottak alapján nem tartom kizártnak, hogy a Windows 8 lehet minden idők leggyorsabban fogyó, legnépszerűbb operációs rendszere.

A Windows 8 bétája ezen a magyar nyelvű portálon tölthető le.  • Tippek
  • Hírek