Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Kezdődik az Apple és a Samsung pere

2012.07.30. 11:44

Nagy nap a hétfő a dél-koreai Samsung és a kaliforniai Apple életében: végre elkezdhetik lezárni 17 hónapja tartó vitájukat. A két vezető mobilgyártó szabadalombitorlással vádolja egymást, több milliárd dollár forog kockán. A Samsungot az a veszély fenyegeti, hogy az Egyesült Államok területén betiltják a Galaxy márkanéven forgalmazott okostelefonjainak és tabletjeinek forgalmazását. Az Apple pedig hétfőn elkezdődő perrel teszteli a szabadalmaival való fenyegetésre épülő stratégiáját. Ha elbukja a pert, akkor követeléseinek a világ többi országában is nehezebben tud majd érvényt szerezni.

Az Apple tavaly indította el a két cég közti harcot, amikor Kaliforniában keresetet nyújtott be a Samsung ellen. A gyártó azt állította, hogy ázsiai riválisa szolgaian lemásolta az iPhone-t és az iPadet.  A Samsung rögtön ellenkeresetet nyújtott be. Az Apple elsősorban azt próbálja bizonygatni a Samsungtól megszerzett dokumentumokkal, hogy az tudatosan megsértette az iPhone-hoz fűződő szerzői jogait. Ezzel szemben a Samsung azt állítja, hogy az Apple a versenyt akarja megakadályozni, hogy magasan tarthassa a profitját.

A tíztagú bírói testület egy hónapon át hallgatja majd a cégek érveit, mielőtt meghozza döntését. Mindkét oldal állításait húsz-húsz tanú vallomása támaszthatja alá, és a megszólalók közt olyan nagy nevek is lesznek, mint például Phil Schiller, az Apple alelnöke. A bizonyítékok közt pedig megtalálhatók az iPhone és az iPad korai prototípusairól készült fotók, céges levelezések és további tanúk rögzített vallomásai is.

A Samsungnak sok nehézséggel kell szembenéznie, hiszen az Apple már elért kisebb sikereket: kisebb kerületi bíróságokon betiltották a Galaxy Tab 10.1 és a dél-koreai cég által gyártott Galaxy Nexus telefon forgalmazását, amit persze a Samsung megfellebbezett. A két cég közti csatához hozzátartozik, hogy a tárgyalótermen kívül jó üzleti kapcsolatban állnak egyámssal, hiszen az Apple a Samsung egyik legnagyobb megrendelője, annak lcd-paneleivel, memóriáival, csipjeivel és processzoraival szereli fel táblagépeit és okostelefonjait.