Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Célkövető railgunt tervez a haditengerészet

2012.08.03. 12:51

Az amerikai hadsereg évek óta kísérletezik a lövedékek röppályájának finomításával, mivel így csökkenthetnék a nagy tűzerejű csapásmérések során a járulékos veszteséget. A haditengerészetet ugyancsak foglalkoztatja a kérdés, mivel a tengerészeti csapásmérő egységek precizitásán is szeretnének javítani. A Haditengerészeti Kutatóintézet, az Office of Naval Research egy olyan irányított lövedéket szeretne bevezetni, amelyet egy elektromágneses fegyver, a railgun gyorsítana fel óránként 9000 kilométer per órás sebességre.

A railgunokat általában rendkívül erős elektromágnesekkel szerelik fel. A hosszú csövön végigsikló lövedéket ezek a mágnesek gyorsítják fel elképesztő sebességre nagyon rövid idő alatt, így akár száz kilométeres távolságban lévő célpontokat is eltalálhatnak vele. A haditengerészet hét év alatt 240 millió dollárt költött a projektre, de a technológiát egyelőre csak laboratóriumi körülmények között használják.

Ennek több oka is van. A railgunhoz nagy mennyiségű energiára van szükség, amit a jelenlegi haditengerészeti járművek nem tudnak előállítani, és ha mégis sikerülne, az energia szállítása jelentene megoldhatatlan problémát. A haditengerészet azt reméli, hogy az újgenerációs, nagy teljesítményű hajókon, például 2015-ben rendszerbe álló,  Zumwalt osztályú rombolókon ez a probléma kiküszöbölhető lesz. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a kilőtt lövedékek biztosan célba találjanak.

2017-ig nem lőnek

Ebben a Hyper Velocity Projectile program nyújthat segítséget. A haditengerészet olyan lövedékeket fejlesztene, ami a jelenleg rendszerben álló tüzérségi fegyverekhez és az újgenerációs eszközökhöz, többek között a railgunhoz is használható lenne. Ezeket a lövedékeket GPS-szel lehetne célra irányítani, és repülés közben módosíthatnának a pályájukon, hasonlóan a cirkálórakétához. A haditengerészet célja tehát egy olyan lövedék létrehozása, ami rakétaként viselkedik, de a pontossága és a csapásmérő ereje annak sokszorosa.

A javaslat szerint a lövedék hossza 60 centiméter, tömege 9-13 kilogramm, hatótávolsága pedig 48 kilométer lenne. Ez utóbbi a hagyományos tüzérségi fegyverekkel használva érvényes, de ha a lövedéket railgunból lövik ki, akár több mint 320 kilométerre lévő célpontot is eltalálhatnak vele. Az új lövedék bevezetésének időpontjáról még nem nyilatkoztak, de az első nyilvános bemutatót 2017-re tervezik.

15%
5499 Ft
4675 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft