Árháború a héthüvelykes tabletek piacán

2012.08.13. 11:30

Az egyetlen válasz a Google 200 dolláros tabletjére az lehet, ha az eddigi gyártók csökkentik az árakat. Ezt tette a Barnes & Noble a napokban, az eddig 199 dollárba kerülő Nook tablet árát húsz dollárral csökkentette, így mostantól 179 dollárért lehet hozzájutni a szintén héthüvelykes, nyolc gigabájtos tárhellyel rendelkező táblagéphez. A cég most a 16 gigabájtos tabletet árulja 199 dollárért, vagyis itt ötvendolláros volt az árcsökkenés. Ráadásul ez annyiba kerül most, mint a nyolc gigabájtos Nexus 7 és a Kindle Fire.

A héthüvelykes tabletek piacán eddig az Amazon tabletje volt az úr, az androidos Kindle Fire annyira népszerű volt, hogy a teljes tabletpiac második helyére tudott ugrani a bemutatása utáni néhány hónapban, részben persze a karácsonyi szezonnak köszönhetően. Ez a népszerűség azóta csökkent, de még mindig jelentős piaca van a tabletnek. A Barnes & Noble próbált labdába rúgni az Amazon mellett a Nookkal, eddig nem nagy sikerrel. Ráadásul a Nookot egy sokkal nagyobb rivális is veszélyezteti most, ez pedig a Google Nexus 7 tabletje.

A három tabletet azonos áron adták eddig, így a felhasználó nem ár alapján döntött valamelyik mellett, hanem egyéb tényezők befolyásolták. Most a Nook a vásárlók pénztárcájára próbál hatni azzal, hogy csökkentette az árakat. Valószínűleg az is közrejátszott a döntésükben, hogy már hetek óta hiánycikk a 16 gigabájtos Nexus 7, akkora volt a kereslet, hogy elfogyott a boltokban.

Arról nincsenek hírek, hogy a Barnes & Noble megújítaná Nook sorozatát, de az Amazon erre készül. Ősszel mutatják be az új Kindle Fire-t, melynek állítólag sokkal jobb lesz a felbontása, valamint könnyebb lesz és gyorsabb. Ráadásul a hírek szerint a tabletpiac legnagyobb szereplője is a héthüvelykes tabletet készül kiadni, az Apple ezt a piacot is letarolná, ahogy tette azt a tízhüvelykeseknél. Kérdés, milyen árú tablettel jelenik meg ősszel, elég lesz-e az ahhoz, hogy a háttérbe szorítsa a Google-t és az Amazont.  • Tippek
  • Lakáshitel