Jenő
-3 °C
6 °C

Az asztali pc-nek befellegzett

2012.08.19. 01:14
Három évvel ezelőtt még nagy felháborodást keltett az a kijelentés, hogy az asztali számítógépek szép lassan kihalnak, mint a dínók. Nem kellett sokat várni a jóslat beteljesedésére, hiszen az aktuális piacvezető vállalat laptopokkal és táblagépekkel jutott a csúcsra, látványos növekedés már csak Ázsiában van, és az okostelefonok mindent letarolnak.

Most úgy tűnhet, tetőfokára ért a káosz a számítógépek piacán, mert az elmúlt években olyan sokféle eszköz jelent meg, hogy képtelenség kiválasztani közülük a legjobbat, ami a leginkább megfelel az elvárásainknak. Elég azt megnézni, hányféle kijelzőméret létezik: az okostelefonokat a 3,2-5,3 hüvelykes mérettartományban, a táblagépet 5-11,8 hüvelykes képátlóval, laptopokat pedig a 10-19 hüvelykes kijelzővel kaphatunk.

Azt még nem tudjuk, hogy mely formák és méretek lesznek a nyerők. Egyesek csak szórakozásra használják a tabletet, mások a számítógépüket helyettesítenék vele, illetve sok fejlődő országban az okostelefon helyettesíti a számítógépet. Az eddigi eladási statisztikákból és a piacelemző cégek jóslataiból egyetlen világosan látható trend bontakozik ki: a hordozható eszközök uralják a világot, és a következő három évben az asztali gépek teljesen háttérbe szorulnak.

Különösen nagy fordulat várható a nyugat-európai piacokon, ahol kevesebb asztali gépet adnak el. Ezt némiképp ellensúlyozza a fejlődő országok kereslete, és Indiában nemrég volt olyan negyedév, amikor két számjegyű volt a növekedés. A Gartner piackutató cég negyedéves jelentéseiben szereplő növekedési adatok jól mutatják, hogy a fejlett és a fejlődő régiókban teljesen másképp alakulnak a pc-eladások:

  2012 első negyedév 2011 utolsó negyedév 2011 harmadik negyedév 2011 második negyedév 2011 első negyedév
India +6,6% -6,5% +13% +2,5% +6%
Nyugat-Európa -3% -16% -11% -19% -18%

Piackutatási adatok szerint majdnem két éve stagnál a számítógépek piaca, és a 2010 utolsó negyedévében elért 93 millió darabos forgalmat máig nem sikerült felülmúlni, de még megközelíteni is csak éppen hogy. Az ultrabookok megjelenése nem hozta meg a várt fellendülést, pedig az Intel dollármilliókat öl a vékony és könnyű laptopok népszerűsítésébe.

Az IDC és a Gartner egyre borúsabb piaci előrejelzéseket tesznek közzé, a két elemzőcég 2013-ig elhanyagolható mértékű növekedésre számít Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. A fejlett országokban szép lassan 50 millió alá kúszik az évente eladott asztali gépek száma, miközben a laptopok piacán szerény 10 százalék körüli éves növekedés várható.

Felbukkant az Apple

A számítógépipar forradalmi változásait eddig az Apple használta ki a legügyesebben. A kaliforniai gyártó a hagyományos számítógépek piacán évtizedek óta nem tudja utolérni a Microsoftot, ezért inkább más stratégiát választott: az iPad bevezetésével teljesen átalakította a piacot. Steve Jobs, az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója 2010-ben azt mondta: „A pc-k olyanok lesznek, mint a teherautók. Kevesebbeknek lesz rájuk szüksége. És lesznek, akiket ez nyugtalanít majd.”

Ha egy kalap alá vesszük az asztali pc-ket, netbookokat, laptopokat és táblagépeket, akkor az Apple a világ legnagyobb számítógépgyártója. Ez a siker kizárólag az iPadnek köszönhető, amiből 2012 második negyedévében 17 milliót adtak el. Ezzel a táblagépek piacán 68,3 százalékos az Apple részesedése, és nincs még egy olyan vállalat a világon, aminek a neve mellé hasonlóan szép számot lehetne írni. Az androidos ellentábor, ami több tucat különböző gyártóból áll, összesen adott el 7,3 millió tabletet. Az alábbi táblázat a Canalys becslését mutatja a 2012 második negyedéves eladásokról, amiben minden eladott pc, laptop, tablet és netbook benne van.

   darabszám  piaci részesedés
 Apple 21,06 millió 19,4%
 HP 13,55 millió 12,5%
 Lenovo 13,15 millió 12,2%
 Acer 10,69 millió 9,8%
 Dell 9,65 millió 8,9%
 Egyéb 40,60 millió 37,3%
 Összesen 108,70 millió 100%

Az IDC arra számít, hogy 2015-ben egymilliárd okostelefont adnak el, tehát három év múlva ezekből az eszközökből lesz a legtöbb a világon. A cég előrejelzéseiből azt lehet kiolvasni, hogy valamikor 2013-2014 környékén már több tabletet fognak eladni, mint asztali gépet, és nyugodtan kimondhatjuk, hogy ezekben az években véget ér a hagyományos számítógépek korszaka.

 

A pc-piac stagnálásának több oka van, nem csak a tabletek népszerűsége. Ide sorolhatjuk a perifériák és kiegészítők rohamos fejlődését is. Egy 2-3 éves pc által nyújtott felhasználói élmény viszonylag egyszerűen javítható egy profi videokártyával vagy egy nagyobb monitorral. Ma már a 23-24 hüvelykes kijelzők is megfizethetők. Az ssd-k árának zuhanásával is jelentősen növelhető a gép teljesítménye, a gyors flashmemória alapú tárhelyről olyan gyorsan töltődnek be a szoftverek, mintha gépünk pár évvel megfiatalodott volna.

Minek nevezzelek?

A fenti statisztikát a Microsoft és a partnerei alaposan megkavarhatják, mert október 26-án megjelenik a Windows RT, a tabletekre szánt Windows 8. A Gartner becslése szerint idén az utolsó negyedévben körülbelül 150 millió Windows 8-as számítógépet adnak el, de a piackutató cég nem fejti ki, hogy ezen belül mekkora részt tesznek ki a tabletek, asztali gépek és laptopok. Egyesek szerint az emberek most csak a az új Windows megjelenésére várnak, és ha a rendszer elérhető lesz, újra elkezdenek majd pc-ket venni.

Az operációs rendszerekkel együtt piacra kerülnek új számítógépek, de azok több kategóriába is besorolhatók leszenek. A Windows RT-t futtató eszközök esetében egyértelmű, hogy azok inkább a tabletek közé tartoznak. De mi a helyzet a Intel-processzoros kütyükkel, amik monitorra kötve úgy viselkednek, mint az asztali számítógépek, a dokkolóról lehúzva viszont multimédiás vagy üzleti tabletek? Könnyen lehet, hogy a vevők inkább ezeket választják majd az ormótlan asztali pc helyett.

A kategóriák határvonalai rég elmosódtak, hiszen vannak olyan mobilok, amik monitorra kötve asztali operációs rendszert (Linuxot) töltenek be, míg az úgynevezett all-in-one pc-k egy óriási, vaskos táblagépre hasonlítanak. Ha sikerül egycentisre kilapítani ezeket az egybegépeket, akkor a végeredmény egy óriási tablet vagy egy lapos pc lesz?

A statisztikák sajnos az eszköz tulajdonságait vizsgálják, pedig többet elárulna a számítástechnika átalakulásáról, ha a felhasználás módjáról lennének információink. Egy tablet lehet egyszerű tartalomfogyasztó eszköz, ami nem több egy multimédiás lejátszónál, de ugyanazzal a géppel – a profi szoftvereknek hála – olyan összetett feladatok is elvégezhetők, amiket a pc-k közé sorolt, szintén tízhüvelykes netbookon lehetetlen megoldani.

Az asztali pc háttérbe szorulásával sajnos sokat veszítünk is, mert az újfajta kütyüket nem tudjuk olyan rugalmasan bővíteni, mint a moduláris számítógépeket. Ugyanakkor eszközeink sokkal személyesebbé válnak, hiszen mindig velünk lehetnek, és a szituációtól függően eldönthetjük, mikor melyiket vigyük magunkkal. Emiatt viszont abban is biztosak lehetünk, hogy a káosz még korántsem tetőzött, és a számítógépek kavalkádja egyre színesebb lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?