Albin
0 °C
10 °C

Ufónak néztek egy amerikai rakétát

2012.09.17. 20:13

Látványos rakétatesztet hajtott végre az amerikai hadsereg szeptember 13-án, csütörtökön, az új-mexikói White Sands Missile Range katonai komplexumban. A Fort Wingate katonai bázisról fellőtt, Juno típusú rakéta kondenzcsíkja visszaverte a hajnali napfényt, a látványos fényjelenséget Denvertől Los Angelesig látni lehetett. A kísérlethez használt, előzőleg hatástalanított rakétát egy Patriot rakétával térítették el az eredeti pályájáról. A Juno azonban olyan magasra szállt, hogy a hosszú, az atmoszféra felsőbb rétegeiben megfagyó kondenzcsíkja visszatükrözhette a felkelő nap sugarait.

A White Sands Missile Range szóvivője, Monte Marlin a Space.com-nak nyilatkozva elmondta: reméli, mindenki jól szórakozott, aki láthatta a látványos jelenséget. Marlin irodája több mint száz hívást és temérdek emailt kapott a megfigyelőktől, akik tanúi voltak a rakéta fellövésének. Az Associated Press információi szerint a tesztelés után számos bejelentés érkezett: sokan úgy vélték, hogy egy ufó tűnt fel az égbolton.

Marlin elmondta, hogy Denverből, Salt Lake Cityből, Las Vegasból és Los Angelesből is érkeztek telefonhívások, a Juno csóvája ugyanis az átlagosnál jobban kivehető volt. A WSMR korábban már több hasonló tesztet végzett – 1998 óta tizennégyet –, de Marlin szerint a most is észlelt fényjelenséghez megfelelő körülményekre van szükség. A Juno megfagyott kondenzcsíkjának apró jégkristályai prizmaként tükrözték vissza a felkelő nap sugarait. A fényvisszaverődés néha távolról is jól észlelhető, máskor kevésbé, de a mostanihoz hasonló felbolydulást még egy kísérletnek sem sikerült kiváltania.