Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Baumgartner: Nem érezni a hangsebességet

Index, MTI
2012.10.15. 00:49 Módosítva: 2012.10.15. 00:51

"A nekirugaszkodás nagyon egyszerű volt, de aztán elkezdtem forogni, egyre gyorsabban. Nagyon kemény volt, talán még az eszméletem is elvesztettem pár másodpercre" - nyilatkozta Felix Baumgartner, aki a sztratoszférából, 39 kilométer magasságból vetette ki magát a speciális kabinból, amit egy ballonnal emeltek a magasba. Az osztrák Baumgartner nem emlékszik a hangrobbanásra, vagyis arra, hogy mikor érte el a hangsebességet, azt nyilatkozta, hogy túlságosan el volt foglalva azzal, hogy stablizálja magát. Baumgartner szerint nehéz leírni, hogy milyen a hangsebességnél gyorsabban zuhanni, „mert nem lehet érezni: nincs viszonyítási pont, ezért nem tudod, milyen gyorsan zuhansz" - mondta.

Annyi biztos, hogy a mérőműszerek szerint a 43 éves salzburgi születésű sportoló óránként 1342,8 kilométeres maximális sebességet ért el a zuhanás közben, ez 1,24 Machnak felel meg, és nagyjából 265 kilométer/órával haladja meg a hangsebességet. A sajtótájékoztatón Brian Utley, a sportrepülők nemzetközi szövetségének (FAI) az illetékese bejelentette, hogy az eredményt hivatalosnak fogadják el, azaz Baumgarter új rekordot állított fel.

A 43 éves Baumgartner magyar idő szerint vasárnap délután fél hatkor szállt fel az új-mexikói sivatagból egy 55 emelet magas héliumballonon függő kapszulában. Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrott ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában, s száguldott a Föld felé. Baumgartner 20 óra 16 perckor az új-mexikói sivatagban biztonságosan landolt. Az ugrás összesen mintegy tíz percig tartott, ebből 4 perc 19 másodperc volt a szabadesés.