Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Másfél milliárd eurós bírság monitorgyártóknak

2012.12.05. 15:00

Az Európai Bizottság (EB) egy régóta húzódó versenyügyi eljárást zárt le szerdán, amikor kihirdették, hogy összesen hét monitorgyártó céget sújtanak pénzbírsággal, miután az érintett cégekről bebizonyosodott, hogy kartelleztek, vagyis versenykorlátozó módon megállapodtak termékeik árában.

A határozat szerint a gyártók közel egy évtizeden át, 1996 és 2006 között egyeztettek a hagyományos tévéképernyők, illetve a számítógépes monitorok árairól, így két kartellt is létrehoztak. Ezért az EB a Philipsre 313,4 millió, az LG Electronicsra 295,6 millió eurós büntetést szabott ki. A Panasonicot 157,5 millió, a Samsung SDI-t 150,8 millió, a Toshibát 28 millió, a francia Technicolort pedig 38,6 millió eurós büntetés megfizetésére kötelezték. A szintén kartellező tajvani Chunghwa Picture Tubes elkerülte a büntetést, mivel ők adták át a kartellekről szóló, bizonyító erejű információkat a hatóságoknak.

Joaquín Almunia, az unió versenyügyi biztosa a határozat kihirdetésekor elmondta, hogy különös szigorúsággal jártak el, mivel az efféle versenyellenes magatartás a legveszélyesebbek közé tartozik. A biztos külön kiemelte, hogy a fogyasztók különösen rosszul jártak a gyártói egyeztetések miatt, mert például a katódsugárcsöves televíziók esetében a készülék árának 50-70 százalékát a képcső adta.