11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 1
Mexikó 0

Saját játékkonzolt épít a Valve

2012.12.10. 09:28
A Half-Life fejlesztőjeként és a Steam játékterjesztő platform működtetőjeként ismert Valve elárulta, hogy saját játékgépeket akar legyártani. Ezzel a cég a Microsoft Xbox és a Sony Playstation versenytársává válna.

Már korábban sejteni lehetett, hogy a Valve szeretne belépni a hardverpiacra, de a fejlesztőcég erről mindeddig nem beszélt. Most a Kotaku híportál a Video Game Awards rendezvényen elkapta egy beszélgetésre Gabe Newell vezérigazgatót, aki beszélt a cég terveiről. Newell megerősítette, hogy nappaliba szánt számítógépeket akarnak piacra dobni, amelyeken előre fel lesz telepítve a Steam. A Steam egy digitális játékterjesztő rendszer, ami Windowson, Mac OS X-en és most már Linuxon is futtatható. Ebben a felhasználó néhány egérkattintással tud játékot vásárolni a számítógépére, illetve csetelni tud az ismerőseivel, vagy versenyezhet is velük.

A Valve március óta dolgozik az egyelőre csak Steam Box néven emlegetett eszközön, ami a hírek szerint egyfajta prototípus lenne a hardvergyártók számára. Ez a gép határozná meg azt a hardveres minimumot, ami szükséges a Steamen árult játékok futtatásához. Persze a Valve saját márkanéven is piacra akar dobni egy ilyen játékgépet, és kényesen ügyel majd a minőségre.

Bár a játékkonzolok piacán a Sony, a Microsoft és a Nintendo összesen százmilliónyi felhasználóval rendelkezik, a Valve sem teljesen esélytelen arra, hogy népes rajongótábort tudjon kiépíteni. A Steamnek már most is 50 millió regisztrált felhasználója van, és bármely adott napon legalább 5 millióan játszanak egy időben. De mivel a Steam más gyártók platformjain fut, a Valve egy huncut filllért sem tesz zsebre a hardvereladásokból, és éppen ezen akar a cég változtatni.

A Valve tulajdonképpen kényszerhelyzetben van, mert a Windows 8 beépített szoftveráruháza könnyen elcsábíthatja a Steam felhasználóit. A Valve éppen ezért vágott bele a Linux-alapú Steam OS rendszer kifejlesztésébe, és már el is készítette a digitális szoftverbolt linuxos változatát.  • Hírek
  • Bankszámla