Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Elkészült az ember hajtotta helikopter

2013.07.12. 14:36

Évezredes álma az emberiségnek, hogy az emberek pusztán a saját erejükkel a magasba tudjanak emelkedni, de erre a legnagyobb lángelmék sem találtak sokáig megoldást (azóta a NASA-nak már összejött). Hogy ezen a helyzeten változtasson, a helikoptereket építő Igor Sikorsky 1980-ban negyedmillió dollárt ajánlott fel annak a tervezőcsapatnak, amelynek a szerkezetével egy ember legalább egy percig 3 méternél magasabban tud lebegni. A díjat 33 évig senki sem tudta elvinni.

Ember hajtotta helikopter (Atlas Human-Powered Helicopter) - AHS Sikorsky Prize Flight

Egy kanadai csapat az Atlas nevű helikopterével június 13-án 64 másodpercen át maradt a levegőben és 3,3 méteres magasságig tudott felkapaszkodni, derül ki a Sikorsky-díj zsűrijének értékeléséből. Persze a különleges jármű nem a szabad ég alatt érte el ezt a teljesítményt, ahol meg kellett volna küzdeni az esetleges szelekkel is, hanem egy hatalmas hangárban szállt fel.

Mások is indultak a megmérettetésen, tavaly például a Gamera II csapatnak sikerült egy percig lebegnie, de a szerkezetet nem tudták 3 méternél magasabban tartani. A történet szerencsére nem ér véget, mert az Amerikai Helikopter Szövetség újabb nagy kihívást akar meghirdetni.