Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Leveszed, vagy nem kapsz reggelit

2013.11.29. 14:09

A seattle-i mérnök, Nick Starr ellátogatott a Capitol Hillen található étterembe, a Lost Lake Caféba. Már többször is járt ott, miközben a Google Glass okosszemüvegét viselte, de addig sosem szóltak rá. Most viszont a pincérnő megkérte, hogy vegye le a szemüveget, vagy távozzon.

Starr arra kérte a pincértnő, hogy mutassa meg az üzletszabályzatot, ami tiltja a Google Glass viselését, de miután az megmakacsolta magát, Starr inkább elment. A Facebookon azt írta, szeretné, ha valaki elmagyarázná, hogy miről van szó, megjegyezve, hogy ha a jövőben az étteremnek hiányozni fog a pénze, vonják le azt a pincérnő fizetéséből.

A tulajdonos gyűlöli

Mint kiderült, az egész nem a pincérnő hibája volt, hanem az étteremlánc okosszemüveg-gyűlölő tulajdonosáé. A Lost Lake tulajdonosa, David Meinert márciusban már az újságok címlapjára került, amikor megtiltotta, hogy az éttermeiben bárki Google Glasst viseljen. Meinert egy értekezletet is tartott a Lost Lake-ben, ahol arra kérte a felszolgálókat, hogy ne engedjék a vendégeknek az okosszemüveg viselését.

A Facebook-posztjában Starr azt kifogásolta, hogy a Lost Lake a honlapján arra biztatja a vendégeket, hogy készítsenek fényképeket az étteremben, és töltsék fel azokat az Instagramra. Az étteremtulajdonosok azonban úgy látják, a Glass használata merőben más.

Ez a magánszféra védelméről szól. Ez más, mintha egy kamerával akarnál megörökíteni egy pillanatot: az emberek látják, hogy mit csinálsz, és akár ki is léphetnek a képből, ha akarnak. A Glass-szel viszont nem tehetik meg ezt. Szeretnénk, ha a vendégeink kényelemben éreznék magukat, nem úgy, mint akit megfigyelnek – fejtette ki a Forbes-nak Meinert üzlettársa, Jason Lajeunesse.

A Google Glass tömeggyártása jövőre indul az USA-ban. Fognak itt még kiborgokat verni.